Iannone de snelste op moeilijke eerste dag op Mugello

Dat de Ducati’s snel zijn op Mugello was al bekend. Verwonderlijk is het dus niet dat Andrea Iannone de snelste man was op de eerste dag van de Italiaanse Grand Prix. The Maniac noteerde met 345,4 niet alleen veruit de hoogste topsnelheid, maar was ook de enige met een rondetijd onder de 1.48. Jorge Lorenzo volgde op bijna een halve seconde. Daarachter kwam Ducati-wildcardrijder Michele Pirro.

De tijden in de tweede vrije training van de eerste dag lagen ruim vijf seconden onder die van de ochtendsessie, toen het aanzienlijk killer en vochtig was. Slechts veertien coureurs namen de moeite om een tijd neer te zetten ’s ochtends en daarvoor hadden ze intermediates nodig. De rest hield het na één rondje voor gezien of ging helemaal niet de baan op.

Iannone mag dan aan het einde van het seizoen vertrekken naar Suzuki, voorlopig heeft hij nog wat goed te maken. Vorig jaar haalde hij op Mugello zijn eerste poleposition in de MotoGP op Mugello en hij is vastbesloten om er dit weekend een tweede aan toe te voegen op het circuit dat hem en zijn machine zo goed ligt.

Het verschil tussen Iannone en de rest mocht dan indrukwekkend zijn, de verschillen tussen de nummers 2 tot en met 10 waren klein: een paar hondersten onderling. Het verschil tussen Lorenzo op 2 en Valentino Rossi op plaats 6 bijvoorbeeld is minder dan tweetiende van een seconde. 

Moto2: Wederopstanding van Zarco?

De top 3 van de ranglijst van het Moto2-WK – Alex Rins, Sam Lowes en Thomas Luthi – had een moeilijke eerste dag op Mugello. De regerend wereldkampioen daarentegen had een voortreffelijk begin van de Italiaanse GP. Johann Zarco noteerde in beide vrije trainingen de snelste tijd, terwijl Lowes (9), Rins (11) en Luthi (12) slechts konden toekijken hoe Sandro Cortese en Takaaki Nakagami maar een fractie toegaven op Zarco.  

Moto3: Ono verrassend aan kop

In de Moto3 hadden de coureurs ’s ochtends nog last van een natte, koude baan. In de middagsessie was het iets beter, maar door de bewolking en harde wind was het nog altijd lastig rijden in de lichtste klasse. De Japanner Hiroki Ono wist het beste uit de omstandigheden te halen en zette de snelste tijd neer, voor de Italianen Francesco Bagnaia en Fabio di Giannantonio en de leider in het WK, de Zuid-Afrikaan Brad Binder. Bo Bendsneyder, die twee jaar geleden met de Red Bull Rookies op het veeleisende circuit van Mugello reed, deed het op de negentiende plaats niet slecht. RW Racing GP daarentegen was verre van tevreden over de dertigste tijd van Livio Loi.  

Foto’s: Dorna/MotoGP.com