Stoelendans in de MotoGP: Viñales naar Yamaha, Iannone naar Suzuki

Nadat eerder deze week al Dani Pedrosa zijn contract bij Honda met twee jaar verlengde, werd vandaag bevestigd dat Maverick Viñales de komende twee seizoenen de teamgenoot is van Valentino Rossi bij Yamaha. De pas 21-jarige Spanjaard vervult daar de vacature-Jorge Lorenzo, die naar Ducati verhuist. Andrea Iannone maakt de stoelendans compleet: hij verkast van Ducati naar de vrijgekomen plaats van Viñales bij Suzuki.

Het gonsde de afgelopen weken van de geruchten in het MotoGP-paddock. Toen Jorge Lorenzo bekend maakte dat hij Yamaha verruilt voor Ducati, waren meteen alle ogen gericht op het jonge talent Maverick Viñales, bezig aan zijn tweede seizoen in de MotoGP. Yamaha maakte er geen geheim van grote belangstelling te hebben voor Viñales en Valentino Rossi deed er een schepje bovenop door hem de hemel in te prijzen. “Maverick is zo’n rijder met een bijzonder talent,” sprak Rossi. “Zo een die het in zich heeft om een van de sterren van de MotoGP te worden. Hij kiest de juiste lijnen en weet hoe hij zijn machine het beste kan inzetten. Hij is een rijder die kan winnen, hij is bloedsnel en hij is jong. Zo ontzettend jong!” 

Moeilijke beslissing

Viñales echter werd heen en weer geslingerd tussen Yamaha en Suzuki. “De lijstjes met plussen en minnen zijn iedere dag verschillend,” vertelde hij. “Het resultaat is belangrijk, maar het gevoel ook. Ik beschouw Suzuki als mijn familie. Ik heb zo veel aan deze mensen te danken, ze hebben mij het vertrouwen en de kans gegeven om naar de MotoGP te gaan, terwijl ik nog maar net naar de Moto2 was overgestapt. Dat vertrouwen betekent veel voor me. Maar ik besef ook dat als ik wereldkampioen wil worden – en dat wil ik – de kans daarop kleiner is als ik bij Suzuki blijf. Aan de andere kant: ze werken zo hard bij Suzuki om mij een competitieve motor te geven en we hebben zo’n vooruitgang al geboekt. Misschien is die motor over een jaar ook wel zover dat ik er wereldkampioen mee kan worden en dat zou nóg fantastischer zijn. Dit is de moeilijkste beslissing van mijn leven.”

Jong maar ervaren

Het talent van Viñales komt niet uit de lucht vallen. Hoewel ‘ontzettend jong’ heeft de 21-jarige Catalaan wel al achttien jaar ervaring. Als jochie van 3 reed hij al op een minibike. Als 12-jarige kwam hij in de wegrace terecht. In zijn eerste jaar in het Spaans kampioenschap – hij was 14 – won hij zijn eerste race. Het jaar erna won hij het Spaanse en het Europese kampioenschap. In 2011, net 16 jaar, kwam hij in de 125cc-Grand Prix terecht in het team van societyster Paris Hilton. Al na vier wedstrijden won hij zijn eerste GP, in Le Mans. Hij sloot zijn debuutjaar af als Rookie of the Year.

Daarna ging het alleen maar nog sneller voor Viñales. In 2013 won hij de Moto3-wereldtitel. Hij stapte over naar de Moto2 en werd ook daar Rookie of the Year, met de derde plaats. Het seizoen was nog maar halverwege toen Suzuki hem oppikte. Met hém wilde het team terugkeren in de MotoGP. Als teamgenoot van Aleix Espargaro werd Viñales vorig jaar ook in de MotoGP Rookie of the Year.

Geruchtenmachine

Doordat Viñales tijd nodig had en zijn twijfels niet onder stoelen of banken stak, werden de speculaties steeds groter. Suzuki zou haar groeibriljantje aan de optie voor een derde jaar houden en de weg naar Yamaha blokkeren, Viñales zou zijn hand hebben overspeeld en te hoge salariseisen hebben gesteld bij Yamaha en daarom zou Dani Pedrosa inmiddels in beeld zijn als de opvolger van Jorge Lorenzo. Spaanse media wisten te melden dat de deal met Pedrosa zelfs al rond zou zijn.

Die geruchten werden begin deze week de kop ingedrukt door het bericht van Honda dat Pedrosa voor twee jaar bijtekende. Het wachten was dus op de bevestiging van Yamaha en die kwam vanochtend, meteen gevolgd door het bericht dat de plaats van Viñales bij Suzuki wordt ingenomen door Andrea Iannone.

Iannone naar Suzuki

Door de move van Lorenzo naar Ducati was al duidelijk dat óf Andrea Dovizioso óf Andrea Iannone plaats moest maken. Ducati stuurde gisteren het bericht uit dat Dovizioso de voorkeur krijgt en dat zijn contract met twee jaar wordt verlengd. Dat was niet erg verrassend, nadat Iannone in Argentinië zijn teamgenoot onderuit kegelde terwijl beiden in podiumpositie reden. Door de keuze van Ducati voor Dovizioso werd een transfer van Iannone naar Suzuki voor de hand liggend en die overstap werd inderdaad vanochtend ook bevestigd. “Andrea is ervaren en gepassioneerd en we denken dat hij goed in ons team en bij onze machine past,” zei Suzuki-teammanager Davide Brivio.  

Fabrieksteams nu vrijwel rond

Door de transfers en contractverleningen zijn de plaatsen bij de fabrieksteams nu vrijwel bezet. Bij Yamaha Rossi en Viñales, bij Ducati Lorenzo en Dovizioso. Bij Honda is vrijwel zeker dat Marc Marquez ook voor twee jaar bijtekent en de tandem met Pedrosa dus ongewijzigd blijft. De verwachting is dat Aleix Espargaro bij Suzuki blijft, naast Iannone. Bradley Smith tekende eerder al bij het nieuwe team van KTM. Zijn plaats bij het Yamaha-satellietteam Tech 3 is inmiddels bezet door Jonas Folger, die vanuit de Moto2 komt. De bezetting bij de overige satellietteams is nog niet duidelijk. Die stoelendans moet nog op gang komen.  

Foto’s: Dorna/MotoGP.com