De ultieme ode aan Johan Cruijff

Toen ik klein was waren voor mij twee mensen de belangrijkste in de wereld: Johan Cruijff en de Man van Zes Miljoen. De eerste is opgestegen, de tweede is bionisch en dus onsterfelijk.

Afgelopen 3 maart was ik in het paddock in Barcelona. Met een goede vriend uit Barcelona en met collega-redacteur Patrick Moeke gingen we kijken hoe Max Verstappen het deed en wat er verder allemaal gebeurde. Ik hoorde dat Johan Cruijff er de dag ervoor was en dat hij met Jos en Max Verstappen was opgetrokken. Ik vond dat werkelijk prachtig om te horen. Dat ik er een dag eerder niet was maakte voor mij niet uit. Ik heb helemaal niets met het zien van ‘bekende mensen’, maar het belang van Johan Cruijff die de Verstappens bezoekt zie ik maar al te goed.

Wie van mijn generatie is (30 september 1968 stortte ik in Zuid-Limburg ter aarde) weet dat Johan Cruijff de naam was die je wereldwijd hoorde als je op reis was en liet weten dat je Nederlander was. Een generatie later kwamen daar Ruud Gullit en Marco van Basten bij. En sinds zondag is daar de naam van Max Verstappen aan toegevoegd.

Johan Cruijff was voor mij magie, met de bal en met het woord. Als hij speelde of iets zei, dan wilde ik het altijd horen en zien. Jos Verstappen was voor mij magie. Ik stond altijd op als hij midden in de nacht moest racen, omdat hij bij de start vaak de meeste plekken pakte en daarna alles uit de auto probeerde te halen wat erin zat. Max Verstappen is voor mij magie. Hij heeft hetzelfde talent van Jos, maar heeft als turbo ook nog eens 18 jaar race- en levenslessen van vader Jos gekregen. En een ander deel van Max zijn magie: iedere stap in zijn carrière komt eerder dan verwacht. Elke keer weer.

Johan is nu opgestegen. De laatste sporter die hij publiekelijk bezocht was Max Verstappen. Hij deed dat in Montmeló op het Circuit de Barcelona-Catalunya. En het was juist daar in Montmeló op datzelfde Circuit de Barcelona-Catalunya dat Max Verstappen zijn eerste Formule 1 Grand Prix won. 

Max pakte zondag het stokje over dat Johan op 3 maart stiekem onder de finishstreep in Montmeló heeft verstopt. Wat Max Verstappen daar flikte was voor mij de ultieme ode aan Johan Cruijff. En één ding weet ik zeker: de Man van Zes miljoen heeft het Johan daarboven via een bionische verbinding laten zien, met het commentaar van Olav Mol.