MAX VERSTAPPEN WINT FORMULE 1 GRAND PRIX VAN SPANJE

Max_Verstappen_winnaar_F1_Grand_Prix_Spanje_2016

Max Verstappen heeft in Barcelona voor een daverende verrassing gezorgd door bij zijn debuut voor Red Bull Racing de Grand Prix van Spanje te winnen. De Nederlander profiteerde optimaal van een tumultueuze eerste ronde, waarbij beide Mercedes-coureurs elkaar eraf reden. Verstappen won de race, terwijl beide Ferrari's het podium completeerden. 

Wat er al een aantal seizoenen aan zat te komen, gebeurde vanmiddag in de eerste ronde. Lewis Hamilton probeerde bij het ingaan van bocht drie teamgenoot Nico Rosberg te verschalken. De Brit plaatste zijn Mercedes naast Rosberg, de Duitser verdedigde, waarna Hamilton in het gras terechtkwam. Hamilton kon zijn Mercedes niet in bedwang houden, slipte en nam Nico Rosberg mee. Einde race voor beiden en een hoop stof tot napraten bij het team.

Carlos Sainz was een van de coureurs die optimaal profiteerde van de malaise bij het Duitse team. De Toro Rosso coureur sprong van P8 naar P3 en hield een aantal rondes Sebastian Vettel knap achter zich. In ronde 7 moest de Spanjaard z’n meerdere erkennen in de Ferrari en kreeg vervolgens Kimi Raïkkönen achter zich aan. Wat Vettel deed lukte de Fin niet, waarna Sainz tot aan de pitstops zijn vierde plaats behield. De Spanjaard besloot z'n thuisrace uiteindelijk op een keurige zesde plaats. 

Verstappen verkleinde na de eerste pitstops het gat naar Ricciardo tot minder dan een seconde. Ook Vettel kwam dichterbij aan Verstappen, maar de viervoudig wereldkampioen kwam niet in de positie om een aanval op Verstappen in te zetten. Net toen Verstappen een kans zou krijgen om aan te vallen bij z'n teamgenoot, haalde Red Bull Ricciardo naar binnen. Ricciardo en even later ook Vettel, wisselden naar de zachte band. Verstappen en Raikkonen reden iets langer door en wisselden een paar rondjes later naar medium. Verstappen verloor daardoor z'n tweede plaats aan Sebastian Vettel, maar kreeg die plek later wel weer terug omdat de tactieken van beide heren verschillend waren. 

De tactische race werd uiteindelijk voor een groot deel beslist in de pits. Ricciardo en Vettel kozen voor drie stops terwijl Verstappen en Raikkonen kozen voor twee stops. Raïkkonen en Verstappen gingen knokken om de overwinning en de teamgenoten van beide heren streden voor een podiumplaats. Raïkkönen kwam tot aan de staart van Verstappen, maar kwam hem niet voorbij omdat de exit van Verstappen bij het uitrijden van de laatste bocht, keer op keer uitstekend was. Verstappen stond de tweede helft van de race continue onder druk, maar de Nederlander was op geen enkel foutje te betrappen. 

Achter het gevecht om de eerste plaats probeerde Ricciardo zes rondjes voor het eind te doen waar Raikkonen niet aan toekwam: een aanval plaatsen. Ricciardo schoot echter te ver door, waarna hij zijn gewonnen plaats terug moest geven. Het gebeurde allemaal in het kielzog van Max Verstappen die op 15 mei 2016 in Barcelona Formule 1-historie schreef.

› Lees hier de reactie van Max Verstappen na de race

Uitslag F1 Grand Prix Spanje

P Coureur verschil
1 Max Verstappen  
2 Kimi Raikkonen + 0,616
3 Sebastian Vettel + 5,581
4 Daniel Ricciardo + 43,950
5 Valtteri Bottas + 45,271
6 Carlos Sainz + 61,395
7 Sergio Perez + 79,538
8 Felipe Massa + 80,707
9 Jenson Button 1 ronde
10 Daniil Kvyat 1 ronde
11 Esteban Gutierrez 1 ronde
12 Marcus Ericsson 1 ronde
13 Jolyon Palmer 1 ronde
14 Kevin Magnussen 1 ronde
15 Felipe Nasr 1 ronde
16 Pascal Wehrlein 1 ronde
17 Rio Haryanto 1 ronde
  Romain Grosjean DNF
  Fernando Alonso DNF
  Nico Hulkenberg DNF
  Nico Rosberg DNF
  Lewis Hamilton DNF

Foto: Red Bull Racing

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden