F1 Fan Column: Houd de Formule 1 betaalbaar voor de fans

Het is 1997 en met ons vaste groepje van vijf fans wordt er besloten dat het nu wel eens tijd word dat we een Grand Prix gaan bezoeken. Na veel overleg komen we tot het besluit dat we dat jaar nog naar de Nürburgring gaan. Inmiddels werd er al vijf jaar over gesproken en nu moest het maar eens gaan gebeuren.

Op 27 september gingen we met de trein en de bus vanuit Assen naar het kartcentrum van Jos Verstappen in Echt, waar de bus wachtte die ons naar de Nürburgring bracht. ’s Ochtends vroeg aangekomen keken we onze ogen uit, voor zover die nog open waren. We hadden de jaren daarvoor wel gezien dat er altijd veel mensen zaten, maar als je er rondloopt dan is het toch even anders.

Toen we onze stoelen hadden gevonden, moest er eerst maar even een biertje gehaald worden. ‘Ik ga dat wel even doen’, riep ik enthousiast en dorstig. Vijf bier besteld en ik moest DM 17,50 afrekenen! Toen ik terug bij de groep was riep ik voor de grap dat ze maar langzaam moesten drinken. Anders werd het wel een dure dag (toen wist ik nog niet beter).

Vanaf 1997 tot nu zijn we met datzelfde groepje elk jaar naar een Grand Prix geweest zoals Italië (3x), Hongarije (1x), Spanje (3x), België (2x), Hockenheim (2x), Oostenrijk (2x), Nürburgring (2x) en Engeland (1x). Een ding is wel erg duidelijk geworden: het wordt met het jaar duurder. Betaalde je in 1997 nog 150 gulden voor een kaart op de tribune, nu betaal je voor een Silver 2-ticket ongeveer 320 euro! Ook voor het bier (ander drankje mag ook) betaal je nu wel een euro of vijf. Dit verschilt overigens wel van circuit tot circuit.

Nu je dit allemaal weet, calculeer in dat je voor een weekend inclusief kaart, accommodatie en reis rond de 1000 euro kwijt bent op basis van een dag of vier. Je kunt ook minder lang gaan, maar onze groep is het er over eens dat je ook goed moet acclimatiseren.

Formule 1 is een fantastische sport om naar te kijken en live mee te maken, maar als de trend zich zo voortzet wordt de F1 onbetaalbaar voor de echte fans die een race willen bezoeken. Vaak zie je bij verschillende Grand Prixs op vrijdag en zaterdag al flinke gaten op de tribune en worden er schoolklassen ingezet om het maar voller te laten lijken. Ook Schumacher heeft het jaren geleden al geroepen, dat er iets aan de entreeprijzen moest gebeuren, maar ook dat veranderde niets aan de trend.

Dus Bernie, met alle macht die je hebt: kun je je misschien eens sterk maken voor stabilisering van de entreeprijzen, of verlaging van de contractprijzen die je met de circuits hebt, zodat deze de entree iets kunnen verlagen? De teams moeten bezuinigen, maar de fans gaan steeds meer betalen.

Misschien kunnen er in de toekomst dan wel hele gezinnen naar de Formule 1. Dan kunnen jong en oud lekker Max aanmoedigen en een frietje eten of een bratwurst.

Foto: Red Bull Racing


Grand Prix Radio biedt ieder weekend een fan de gelegenheid om zijn of haar column te publiceren. De redactie onderschrijft niet noodzakelijkerwijs de inhoud en/of de opinie van de schrijver of schrijfster van de column.