MotoGP: Bizarre synchrooncrash Marquez en Dovizioso, ijzige perfectie Lorenzo

Heel spannend was de MotoGP van Frankrijk niet, maar indrukwekkend was-ie wel. Met minutieuze perfectie reed Jorge Lorenzo zijn Yamaha naar de overwinning – zijn 42ste alweer in de MotoGP. Minstens zo indrukwekkend was de synchrooncrash van Marc Marquez en Andrea Dovizioso: op exact hetzelfde moment gingen beiden onderuit, alsof het zo afgesproken was. Dankzij de bizarre crash schoof Maverick Viñales door naar plaats 3, waarmee hij Suzuki de eerste podiumplaats bezorgde sinds de terugkeer van het merk in de MotoGP.

De gelijktijdige crash van Marquez en Dovizioso gebeurde in de zestiende ronde, kort nadat Valentino Rossi eerst Marquez en vervolgens Dovizioso had ingehaald om zich zo de tweede plaats toe te eigenen. De Italiaan had vanaf de zevende plaats een matige start gehad en moest hard werken om weer in de buurt van het podium te komen. 

IJzige precisie Lorenzo

Tegen de tijd dat Rossi daar was aangekomen, was zijn teamgenoot Jorge Lorenzo al lang en breed uit beeld verdwenen. Met ijzige precisie werkte Lorenzo zich door de 27 ronden tellende race heen. Slechts vier ronden van in de 1.34 reed hij, de eerste daarvan pas in ronde 23. Alle andere ronden waren strak in de 1.33.

Zelfs toen het al lang niet meer nodig was, omdat het verschil op Rossi al zo groot was dat die van z’n leven niet meer in de buurt kon komen, hield Lorenzo het tempo hoog. “Bij dit tempo voelde ik me goed en ik wist op ieder punt hoe de motor en vooral ook de banden reageerden,” legde Lorenzo uit. “Het helpt om de concentratie vast te houden: steeds maar op je beste kunnen blijven rijden, zonder te verslappen.”

Marquez pakt 3 punten

De klinkende overwinning en de crash van Marquez leverden Lorenzo de leiding in het WK op. Bij aanvang van de race had hij nog een achterstand van 17 punten op Marquez, na afloop een voorsprong van 5 punten. Marquez wist de wedstrijd met een zwaar beschadigde machine toch nog uit te rijden en pakte nog 3 punten, die aan het eind van het seizoen altijd van pas kunnen komen.

Marquez weet de bizarre crash in de Museum Corner aan gretigheid. “Ik reed op de limiet. Dovizioso ook. We gingen er allebei af doordat de voorkant weggleed, in het heetst van de strijd. Dat kan gebeuren in een race, maar dat het op hetzelfde punt op hetzelfde moment, tegelijkertijd, gebeurt, grenst aan het ongelooflijke.” Voor Dovizioso waren de druiven extra zuur. Nadat hij in Argentinië uit de wedstrijd werd gekegeld door zijn teamgenoot Iannone en in Texas door Dani Pedrosa, stond hij weer met lege handen. 

Eerste podium Viñales

Maverick Viñales profiteerde maximaal van de simultane crash, die hem letterlijk in één klap twee plaatsen opleverde waarmee hij zijn eerste podium in de MotoGP in de schoot geworpen kreeg. In 2011 behaalde Viñales in Le Mans zijn eerste overwinning in de Moto3-GP, nu stond hij er voor het eerst als MotoGP-coureur op het podium. Dat hij zijn eerste podium juist nu moest delen met twee Yamaha-coureurs maakte het extra saillant, aangezien Viñales in de race is om Lorenzo op te volgen. “Dit maakt de beslissing er niet gemakkelijker op,” zei hij. “Maar op dit moment ben ik vooral trots dat ik Suzuki het eerste podium heb mogen geven. Dat is voor iedereen heel belangrijk.”

Ook belangrijk daarbij is dat hij zijn eerste concurrent voor de vacature bij Yamaha, Dani Pedrosa, achter zich wist te houden. “Dat was nog best een klus,” gaf Viñales toe. “Ik wilde me niet gek laten maken en onder druk fouten maakte, zoals ik in Argentinië had gedaan, toen ik vanaf plaats 4 crashte. Ik heb op het laatst zeker niet op de limiet gereden, om de derde plaats veilig te stellen.”   

Foto’s: Dorna/MotoGP.com, Repsol Honda, screenshot TV