Ook Xevi Pujolar weg bij Toro Rosso

De 'ontslagtweet' van Pujolar en de reactie van Verstappen

Xevi Pujolar is met onmiddellijke ingang vertrokken bij Toro Rosso. De voormalig race engineer van Max Verstappen maakte dat gisteravond zelf wereldkundig via twitter. Of Pujolar ontslagen is of zelf vertrekt, is niet duidelijk. Wel duidelijk is dat de Spanjaard slachtoffer lijkt te zijn geworden van de schoonmaakdrift die momenteel bij Toro Rosso heerst.

Met het minder ‘gedwongen’ vertrek van Max Verstappen lijkt de teamleiding ook afscheid te hebben willen nemen van diens bondgenoot Pujolar. Een andere theorie is dat het team heeft besloten dat de Spanjaard niet de race enigineer van Daniil Kvyat zou worden, dat hij daarop zelf zijn conclusies heeft getrokken en zijn congé heeft gegeven.

Hoe het ook zij: het begint er steeds meer op te lijken dat er achter de schermen van het zo aimabele Anglo-Italiaanse team meer heeft gespeeld dan zo op het oog waar te nemen was. Met het contracteren van de twee getalenteerde coureurs lijkt het team net als bij Mercedes in twee kampen (Verstappen versus Sainz) uiteengevallen te zijn. Met het aanstellen van John Booth als Director of Racing en nu het vertrek van Verstappen naar grote broer Red Bull Racing moet de teamleiding hebben gedacht de rust en eenheid binnen het team te herstellen, zo gaf Helmut Marko, bij Red Bull Racing belast met het rijdersprogramma gisteren al toe: “Er was sprake van toenemende onrust tussen Verstappen en Carlos Sainz. Op deze manier zijn er intern dus meerdere problemen afgehandeld.” Dat nu dus ook de trouwste medestander van Verstappen binnen het team wordt geslachtofferd, mag dan ook worden gezien als een laatste stap om volledig schoon schip te maken en alle neuzen bij Toro Rosso weer dezelfde kant op te krijgen.

Pujolar werkt sinds 2002 in de Formule 1, achtereenvolgens bij Jaguar, Williams en sinds 2014 bij Toro Rosso. Hij was onder andere race engineer voor Eddie Irvine, Juan Pablo Montoya, Mark Webber en Pastor Maldonado. Waar zijn toekomst ligt is nog niet duidelijk, maar het lijkt er niet op dat hij Verstappen naar Red Bull volgt.

Foto: Scuderia Toro Rosso