MotoGP: Jorge Lorenzo snelste op eerste dag in Frankrijk

images_2016_MotoGP_05_160506_FRA_Vinales

Jorge Lorenzo was overtuigend de snelste op de eerste dag van de GP van Frankrijk op het Bugatti-circuit in Le Mans. De snelheid van de Yamaha-coureur zal Suzuki-coureur Maverick Viñales een nieuwe slapeloze nacht geven. De Spanjaard staat hoog op de verlanglijst van Yamaha om zijn naar Ducati vertrekkende landgenoot op te volgen, maar Viñales kan moeilijk een keuze maken: naar Yamaha, of blijven bij Suzuki? “Het is de moeilijkste beslissing van mijn leven,” gaf de 21-jarige MotoGP-coureur toe.

Maverick Viñales is momenteel de cruciale factor om wie het transfercircus draait. Blijft hij bij Suzuki, dan is Dani Pedrosa – nu nog de teamgenoot van Marc Marquez bij Honda – de aangewezen man om de vacature bij Yamaha op te vullen. Zijn plaats bij Honda komt dan vrij voor (naar alle waarschijnlijkheid) de Brit Cal Crutchlow. Vertrekt Viñales naar Yamaha, dan staat Moto2-kampioen Johann Zarco klaar om zijn plaats bij Suzuki in te nemen. Zarco gaat voor Suzuki meedoen aan de prestigieuze 8 uur van Suzuka in Japan. 

Viñales wikt en weegt

Voor Viñales tellen zijn gevoel (“Suzuki voelt als mijn familie”) en de resultaten ongeveer even zwaar mee. “De ene dag denk ik: ‘Met twee Yamaha’s vooraan, is het duidelijk waar ik heen moet’. Maar de volgende dag zijn mijn eigen resultaten weer dusdanig dat ik denk: ‘Ik kan met Suzuki ook winnen, dus ik blijf’. Het is verwarrend. De lijst met plussen en minnen verandert iedere dag.”

De vrije trainingen in Le Mans zullen het Viñales niet gemakkelijker hebben gemaakt. Lorenzo was dan overduidelijk de snelste, Viñales zelf mocht op de zevende plaats ook niet klagen, met teamgenoot Aleix Espargaro vlak voor zich, concurrent Dani Pedrosa net achter zich en ook zijn mogelijk aanstaande Yamaha-teamgenoot Valentino Rossi op de tiende plaats achter zich.

Pedrosa wacht af

Zolang Viñales geen knopen doorhakt – of water bij de wijn doet wat betreft zijn vermeende salariseisen bij Yamaha – kan de rest ook geen kant op. Pedrosa gaf aan dat er wat hem betreft niets is veranderd in de afgelopen twee weken. “Ik heb diverse aanbiedingen, van Honda, van Yamaha, en nog een paar. Er spelen vele factoren mee in een beslissing.”

Voor Valentino Rossi maakt het niet uit wie van de twee zijn nieuwe teamgenoot wordt, zei hij. “Sponsor Movistar zal graag een Spanjaard willen. Viñales is jong en snel, Pedrosa heeft veel ervaring. Ik kan het met beiden goed vinden. Ik heb geen voorkeur.”

Zarco snel op thuiscircuit

De Fransman Johann Zarco voerde na de eerste dag de ranglijst van de Moto2 aan. De regerend wereldkampioen staat in nauw contact met Suzuki, maar is afhankelijk van de keuze van Viñales. Liefst had hij bij zijn thuiswedstrijd de overstap naar de MotoGP aangekondigd, zoals zijn Duitse rivaal Jonas Folger deed. Folger, die de derde tijd neerzette, kon bekendmaken dat hij in 2017 bij het Franse Yamaha-satellietteam Tech3 in de koningsklasse rijdt. Van een andere rivaal, de huidige aanvoerder van de WK-stand Sam Lowes, was ook al bekend dat hij volgend jaar MotoGP rijdt. Lowes (slechts dertiende in de vrije trainingen op Le Mans) test volgende maand in Barcelona voor het eerst met de fabrieks-Aprilia.

Binder bevestigt vorm

In de Moto3 bevestigde Brad Binder de vorm waarmee hij twee weken geleden zijn indrukwekkende overwinning behaalde in Jerez. De Zuid-Afrikaan bleef ondanks wat technische problemen in de eerste training zijn collega-KTM-rijder Romano Fenati en de Honda-coureurs Jules Danilo en Jorge Navarro voor.

Livio Loi stond tot kort voor het einde van de tweede training vierde – de plaats waarop hij ook de eerste training afsloot – maar een nieuwe achterband gaf de Belg in Nederlandse dienst net niet genoeg grip die positie vast te houden in de slotfase. Met de tiende plaats was Loi desalniettemin tevreden. Bo Bendsneyder sloot de openingsdag van de GP van Frankrijk af op de negentiende plaats, nog net binnen een seconde van zijn teamgenoot Binder.
Enea Bastianini kreeg van de artsen geen toestemming om te rijden in Le Mans. Bij een trainingsrit op de crossmotor brak de Italiaan vorige week zijn pols. 

Foto's: Dorna/MotoGP.com

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden