F1 Fan Column: De punten worden verdeeld op zondag

Hoeveel mensen zullen hun tong nog breken in alle commotie die er rond Max Verstappen heerst binnen de Formule 1? In 2015 was Felipe Massa enorm uitgesproken over ‘zo’n jong ventje, dat eigenlijk geen plek waard was op het hoogste podium van de autosport’.  Hoe ontzettend ONgelijk heeft Massa daarna gekregen, middels de behaalde resultaten en geweldige acties op de baan.

Dan verplaatst het “hoogste podium der autosport” zich naar seizoen 2016 en daar tuimelen Martin Brundle en Damon Hill als spraakwatervallen alwéér over Verstappen heen: hij zou zich gedragen als een teenager die nog niet volgroeid is om de volwassen taak op zich te nemen in de topklasse van de autosport. Ook uit radioverkeer hebben we geleerd dat zowel Räikkönen als Hamilton tot nu toe over “that guy” spreken in plaats van enig respect te tonen voor Max. 

Dan spreekt voor de race van China ook Johnny Herbert nog eens even over Max en Carlos, want daar zit de hele wereld ook op te wachten, op een uitspraak van Herbert, die zelfs Alonso al af wenste te schrijven na zijn crash. Gelukkig zijn er ook een hoop mensen binnen de sport die deze meningen kunnen weerleggen en dat ook gedaan hebben. 

Volgens mij kunnen we als raceliefhebbers in ieder geval putten uit onnoemelijk veel bronnen aan informatie, waaronder uitspraken van helden, gevallen helden en gelukkig ook uit een hele diepe poel van daadwerkelijke informatie, zoals tijdsheets, technische gegevens, uitslagen en allerlei wèl bewijsbare zaken in de Formule 1. Hoelang zal het nog duren, voordat degenen die in sommige gevallen wel héél makkelijk commentaar geven op iemand die bezig is om aan de top te komen, ook de cijfertjes belangrijker gaan vinden dan hun eigen mening? 

Natuurlijk is het veel makkelijker om iemand af te branden dan diegene op te hemelen. Laten we alsjeblieft stoppen met beide, is mijn oproep aan eigenlijk iedereen. En laten de 22 man in de racewagens met hun engineers en de staf daar omheen ons maar een fantastisch raceseizoen aanbieden. De punten worden verdeeld op zondag en… de waarheid zal blijken aan het eind van het seizoen. Ik wens alle fans en ook de mensen die beroepshalve bij de Formule 1 betrokken zijn, nog 18 hele mooie races toe!

Foto: Scuderia Toro Rosso