Moto3: Onmogelijke zege voor Brad Binder na start achteraan

160424_Brad_Binder

Brad Binder had maar drie uur geslapen. De stress en de vraagtekens over een straf die hem boven het hoofd hing wegens het gebruik van illegale software, hielden de Zuid-Afrikaan wakker. Kort voor de start van de Moto3-race hoorde Binder dat hij achteraan moest starten, in plaats van op de voorste rij. Dat weerhield hem er niet van om vanaf plaats 35 gestaag op te stomen om uiteindelijk de wedstrijd te winnen: zijn eerste overwinning in de Moto3.

“Ik wist dat er een halve seconde extra in zat en het mogelijk moest zijn om vooraan te komen,” vertelde Binder. Gemakkelijk was dat niet. In de eerste ronde werd hij in het gedrang bijna onderuit gekegeld. Maar hij bleef overeind en remde de ene na de andere uit in de bochten op het circuit van Jerez. Al in ronde 3 reed Binder in de punten – bij de eerste vijftien dus.

Terwijl vooraan het trio Nicolo Bulega, Jorge Navarro en Pecco Bagnaia wegreden bij de achtervolgende groep, werkte Binder zich verder naar voor als een warm mes door de boter. In ronde 9 reed hij op de vierde plaats en kon hij de drie zien. In ronde 14 had hij de aansluiting gevonden en weer een paar ronden later nam hij de leiding in de race, om alleen maar verder weg te lopen.

"Iets vergeten"

“Het duurt wel even voordat ik het volledig besef,” vermoedde Binder. “Ik reed over de streep en dacht: ‘Ik ben vast iets vergeten’. Winnen is bijzonder, zeker als het de eerste GP-zege is, maar op deze mag ik extra trots zijn, denk ik.”

Achter Binder vochten Bulega, Navarro en Bagnaia hun eigen felle strijd uit, waarbij de posities een paar keer wisselden in de laatste ronde. Navarro ging als eerste van het groepje de laatste ronde in, maar kwam er als laatste uit. Voor Bulega gold het omgekeerde. “ik liet de rem te vroeg schieten in de laatste bocht,” zei Bulega. “Het was niet de bedoeling, maar dat heeft me wel op het podium doen belanden.”

Een halve minuut verder naar achter maakten Livio Loi en Bo Bendsneyder een moeilijke race door. Loi finishte als 17de, Bendsneyder als 21ste.