MotoGP: Valentino Rossi is kwalificatiemonster de baas

Al voor de derde keer dit seizoen start Valentino Rossi een Grand Prix vanaf de eerste rij. In Jerez begint hij morgen zelfs vanaf pole position aan de MotoGP-race, voor Jorge Lorenzo en Marc Marquez. De laatste keer dat Rossi vanaf pole startte was vorig jaar in Assen, toen hij de race ook won. In Jerez dateert zijn laatste pole al van 2005.

Sinds het kwalificatieformat veranderde van 40 minuten met de snelste tijden traditioneel op het einde naar een sessie van 15 minuten, gaat het Valentino Rossi niet zo gemakkelijk af. “In het oude format kon ik ritme opbouwen,” vertelde hij in Jerez. “In een kwartier lukt me dat niet zo goed. Het is lastig om ritme en focus vast te houden tussen de vrije training en de kwalificatie. Er zit een half uur tussen. De concentratie en de spanning vasthouden lukt me steeds beter, maar ook het feit dat we weer op Michelin rijden in plaats van op Bridgestone is in mijn voordeel.”

Rossi groeide in de MotoGP op met Michelin en voelde zich minder op zijn gemak bij de Bridgestones in de kwalificatie, zei hij. “Op Bridgestone gebruikten we in de kwalificatie dezelfde band als in de race. Michelin biedt de mogelijkheid om in de kwalificatie een zachtere band te gebruiken dan in de race. Dat heeft zeker effect. Maar het kan ook best voor een deel tussen mijn oren zitten. Ik weet het niet, maar het gaat hoe dan ook veel beter en dat is mooi, want de pole position is hier erg belangrijk.” Hij zal desondanks een goede start en een goede eerste ronde nodig hebben om Lorenzo en Marquez achter zich te houden, denkt Rossi.

Lorenzo kampte in zijn tweede run met een niet goed werkende band. “Ik kwam grip tekort en moest mijn ronde afbreken. Daardoor was ik ook even de focus kwijt in de derde run en lukte het niet om een perfecte ronde neer te zetten. Daar baal ik wel van, maar de eerste rij is sowieso niet verkeerd.”

Foto: Dorna/MotoGP.com