Nieuwsoverzicht 20 april

› Verstappen kijkt uit naar Familie Racedagen op Zandvoort
› Mercedes werkt aan ideeën voor meer geluid
› Wolff: ‘Nieuwe regels 2017 niet meer nodig’

Verstappen kijkt uit naar Familie Racedagen op Zandvoort

Tijdens de ‘Familie Racedagen, driven by Max Verstappen’ in het eerste weekend van juni, verwacht Circuit Park Zandvoort zo’n 100.000 bezoekers te verwelkomen. Tijdens het tweedaagse evenement zal Verstappen verschillende demonstraties verzorgen, wordt er een Formule 4-race gehouden en kunnen fans in een rit in een tweezitter-F1-wagen winnen. Ook zal Verstappen veelvuldig handtekeningen uitdelen. Directeur Frits van Eerd van Max’ persoonlijke sponsor Jumbo Supermarkten kondigde tijdens een persconferentie op het circuit in Zandvoort aan dat de kaarten zullen worden weggegeven bij bepaalde boodschappen. Bernhard van Oranje voegde daar namens de nieuwe directie van het circuit aan toe dat het streven is om er een jaarlijks evenement van te maken.

Vorig jaar was de jonge Nederlander tijdens Italia a Zandvoort voor het eerst in een F1-bolide op het circuit in de duinen te vinden. Destijds had hij aan het einde van de dag last van zijn pols vanwege het uitdelen van de vele handtekeningen. “Nu moet ik het twee dagen volhouden”, vertelde Verstappen in Zandvoort, “dus ik ga polstrainingen doen ter voorbereiding. Ik kijk uit naar 4 en 5 juni. De Familie Racedagen zullen twee heel mooie dagen worden met veel spektakel voor de fans.

Mercedes werkt aan ideeën voor meer geluid

Ondanks het feit dat het geluid van de F1-bolides dit jaar is toegenomen, is het volgens veel F1-fans nog steeds niet hard genoeg. Paddy Lowe van Mercedes vertelde tegen ESPN bezig te zijn om het volume van de wagens op te krikken.

“We hebben deze winter zeker een stap gezet, maar het mag van mij nog steeds luider”, zegt Lowe. “We werken aan een aantal ideeën om het geluid flink op te schroeven. We moeten iets ontwikkelen waardoor het volume omhoog gaat, zonder dat het ten koste gaat van de PK’s. Lastig maar niet onmogelijk.”

Wolff: ‘Nieuwe regels 2017 niet meer nodig’

Volgens Mercedes-teambaas Toto Wolff zijn de nieuwe regels die gepland staan voor 2017 niet meer nodig. Wolff, die met Nico Rosberg dit jaar alle races wist te winnen, vindt dat de Formule 1 spannend genoeg is en bovendien weer leuk om naar te kijken.

“Ook al is het vervelend voor de commerciële rechtenhouders – en niet in zijn minst voor onze tegenstanders – dat wij er in de afgelopen twee jaar met de titel vandoor gingen, het wijzigen van regels maakt het niet ineens veel spannender”, zegt Wolff. “Ik denk dat het veld juist dichter bij elkaar komt als de regels gedurende langere tijd hetzelfde blijven.”

Dat er volgend jaar nieuwe regels worden ingevoerd is nog niet officieel, maar verwacht wordt dat de bevestiging niet lang op zich laat wachten. De bolides krijgen onder andere grotere achterbanden en meer neerwaartse druk. Daardoor zouden de rondetijden drastisch omlaag gaan. Wolff: “Met de reglementen die in 2014 zijn ingevoerd, kunnen wij als Mercedes zijnde niet zo heel veel meer. De concurrentie heeft echter nog wel het één en ander in te lopen en dat is wat zij, onder aanvoering van Ferrari, nu ook doen.”

Foto: Noud van Sommeren – Grand Prix Radio