MotoGP: Geen maat op Marquez; Rossi, Pedrosa en Dovizioso crashen

Had een maand geleden, bij de openings-Grand Prix van het seizoen, tegen Marc Marquez gezegd dat hij na drie wedstrijden met een voorsprong van 21 punten aan de leiding van het WK-klassement zou staan en hij had je vierkant in je gezicht uitgelachen. Dat de GP of the Americas de Spanjaard op het lijf is geschreven, was met drie overwinningen al duidelijk. Die suprematie leverde hem zijn vierde zege in Texas op, met een marge van liefst 6 seconden op Jorge Lorenzo en 11 seconden op Andrea Iannone.

Er stond geen maat op Marc Marquez in Austin. Iedere training domineerde hij. In de wedstrijd moest hij de start aan Jorge Lorenzo laten, maar in de tweede bocht pakte hij de leiding om die niet meer uit handen te geven. Lorenzo probeerde niet eens om in de buurt te blijven, wetende dat hij die strijd toch niet zou winnen. Na zijn crash in Argentinië een week geleden had de regerend wereldkampioen de 20 punten die bij de tweede plaats worden gegeven bovendien hard nodig. 

Moeite om overeind te blijven

In de eerste ronde had Lorenzo toch al de grootste moeite om zijn Yamaha overeind te houden. Met een volle tank en de banden nog niet op temperatuur ontsnapte hij een paar keer aan een crash. “Het remmen voor de bochten was ontzettend lastig,” vertelde de Spaanse coureur. “Ik kon de machine amper vertragen en de bocht in sturen. De baan was ook een stuk gladder dan anders. Ik was heel slecht op mijn gemak en het ging maar net goed.”

Met die waarschuwingen in gedachten besloot Lorenzo geen onnodige risico’s te nemen. “In Argentinië was ik te ongeduldig,” zei hij. “Die fout wilde ik nu niet maken. Tweede is prima, die 20 punten heb ik hard nodig.”

Oververhitte koppeling en crash

Lorenzo kon toen nog niet vermoeden dat achter hem de ene na de andere concurrent zou uitvallen. In de vierde ronde was het eerst zijn teamgenoot en rivaal Valentino Rossi die tegen de vlakte ging. Rossi had bij de start de koppeling oververhit en viel daardoor terug naar plaats 6. “Het leek net wat beter te gaan en ik zat best goed in het ritme toen ik ineens, zonder waarschuwing, de voorkant kwijt was,” mopperde de Italiaan. “Ontzettend balen, want ik had het gevoel dat ik zeker voor het podium kon meedoen.”

Zondagochtend na de warm-up haalde Lorenzo fors uit naar zijn teamgenoot. “Hij heeft mijn data gekopieerd en heeft zelfs mijn versnellingsbakverhoudingen overgenomen,” zei Lorenzo. “Op de eerste dag hadden we problemen en mijn team heeft hard gewerkt om die op te lossen. Rossi en zijn team hebben die gewoon overgenomen.”

De verwachting is dat Lorenzo over twee weken in Jerez bekend zal maken dat hij volgend jaar bij Ducati rijdt. Na de aanvallen van Rossi eind vorig seizoen en de voortdurende sneren van de Italiaan richting zijn teamgenoot (‘Hij zal wel bij Yamaha blijven, want voor een overstap naar Ducati heb je ballen nodig’) is er maar weinig wat Lorenzo nog bij Yamaha houdt. De aanbieding van Ducati zou naar verluidt zeer lucratief zijn en de machines zijn inmiddels zo ver doorontwikkeld dat hij ermee kan winnen. Rossi verslaan op gelijk materiaal is één ding, hem verslaan op een machine waarmee Rossi niet kon winnen, is helemaal een motivatie waar een gedreven topsporter vrijwel geen weerstand aan kan bieden.

Pedrosa kegelt Dovizioso onderuit

Dat de Ducati’s zover zijn, bleek wel uit de derde plaats van Andrea Iannone. In Argentinië kegelde Iannone zijn teamgenoot Andrea Dovizioso uit de wedstrijd in een duel om de tweede plaats. Deze keer haalde Iannone wel het podium en werd de arme Dovizioso wéér buiten zijn schuld uitgeschakeld. Nu was het Dani Pedrosa die de Italiaan ongewild torpedeerde. Het lichtgewicht kon te weinig druk op de voorkant van zijn Honda houden in een bocht na een heuveltje en verloor de controle over de machine. Dovizioso had de pech op het verkeerde moment op de verkeerde plaats te zijn en werd vol in de flank ondersteboven gekegeld. Nog op de baan bood Pedrosa zijn excuses aan en later ging hij ook nog in de garage van Ducati langs om zich bij Dovizioso te verontschuldigen.

Marquez kreeg er allemaal niets van mee. Die was stoïcijns zijn rondes aan het afwerken en zijn voorsprong aan het opbouwen. “Ik heb niet echt plezier gehad deze wedstrijd,” zei hij. “Er is weinig aan om in je eentje rond te rijden. Maar dit circuit is wel heel leuk en 25 punten maken veel goed. 21 punten voorsprong na drie races is ongelooflijk. Deze marge zou nog wel eens heel belangrijk kunnen zijn, want we komen nu op een aantal circuits (Jerez, Le Mans, Mugello) waar de Yamaha’s en met name Jorge Lorenzo sterk zijn.”

Foto’s: Repsol Honda en Scott Jones voor Dorna/MotoGP.com