MotoGP: Marquez voor de vierde keer op rij op pole position in Austin

Het is voor het vierde jaar dat de MotoGP in Texas op het Circuit of the Americas rijdt en voor de vierde keer staat Marc Marquez op pole position. De baan in Austin ligt Marquez blijkbaar heel goed, want de andere Honda-coureurs hebben er grote moeite mee. Het verschil waarmee de Spanjaard de pole position pakte was minder groot dan andere jaren. Hij voelde de spreekwoordelijke hete adem van Jorge Lorenzo en Valentino Rossi, beiden op Yamaha, in zijn nek.

Marquez was in alle trainingen de baas en dus ook in de kwalificatie. Maar niet eerder was het zo close. “De beide Yamaha’s zijn op de nieuwe banden erg snel,” constateerde Marquez niet geheel onbezorgd. “Ik ben blij met mijn snelheid, maar we moeten nog een paar kleine dingetjes uitproberen. Het is ook nog de vraag met welke banden ik ga rijden. Als het droog is, kies ik voor de hardere compound achterband, maar welke voorband ik ga gebruiken in de race is nog een vraagteken.”

Voor Lorenzo en Rossi was het belangrijk om op de eerste rij te kunnen starten. Beiden hadden de eerste trainingen nogal wat moeite, maar de nieuwe banden die Michelin zaterdagochtend invloog op Austin leken het antwoord. “Iedere training hebben we stappen gemaakt,” vertelde Lorenzo. “Maar ik had, eerlijk gezegd, niet verwacht dat we zo dichtbij zouden komen. Ik had het geluk dat ik meteen een snelle tijd kon rijden, in mijn eerste ronde. Anderen hadden meer tijd nodig.”

Bandenkeuze wordt cruciaal

Ook voor de Yamaha-rijders is de bandenkeuze nog open. “De banden worden de sleutel,” verwacht Lorenzo. “Er zijn veel verschillende mogelijkheden en combinaties.” Het zal afhangen van de omstandigheden bij het begin van de race, meende Rossi. “Van de temperatuur vooral. COTA is een veeleisende baan. Voor ons, maar ook voor de banden. Als het warm is, wordt het allemaal nog een stuk lastiger. Dus ik hoop dat het bewolkt is en niet te warm. Het weer wordt, naast de banden, zeker ook een factor. Het is in elk geval belangrijk om op de eerste rijd te staan, want dat is de enige kans om bij Marquez in de buurt kunnen blijven.”

Jack Miller moet de wedstrijd missen. De Australiër kwam in de tweede vrije training op vrijdag ten val. Hij probeerde het nog wel op zaterdag, maar had te veel last van een gebroken botje in zijn rechtervoet. “Het is verstandiger om deze race over te slaan en te zorgen dat ik over twee weken in Jerez weer kan racen,” vond Miller.

Moto2: Alex Rins oppermachtig

Met een circuitrecord greep Alex Rins de pole position in de Moto2-klasse, voor Sam Lowes en Johann Zarco. De kwalificatie was zonovergoten, terwijl eerder de derde vrije training vroegtijdig was afgelopen vanwege een stortbui op het Circuit of the Americas.

De kwalificatie lag een poosje stil wegens een zware crash van Efren Vazquez, die bij de val bewusteloos raakte. In de ambulance op weg naar het medisch centrum op het circuit kwam de Spanjaard weer bij bewustzijn. Hij werd per helikopter naar het ziekenhuis in Austin gebracht. Niet bekend is hoe het met hem gaat.

Moto3: Regenbuitje brengt Philipp Oettl naar eerste pole position

Op een opdrogende baan na de hoosbui in de Moto2-training was de Duitser Philipp Oettl de enige die op slicks begon aan de kwalificatie van de Moto3. Al snel volgde de rest ook, maar met een paar extra ronden in de benen, zette Oettl al vlot een tijd neer. Daar kwam niemand meer aan, doordat het halverwege de kwalificatie opnieuw begon te regenen. Het was geen zware bui, maar wel nat genoeg om geen snelle tijden meer te kunnen rijden.

De grootste slachtoffers van de regen waren Niccolo Antonelli en Khairul Pawi, de winnaar van een week geleden. Zijn starten omstreeks de dertigste plaats, doordat ze te laat waren met het zetten van een tijd.

Ook Bo Bendsneyder was niet blij met het buitje. Hij start vanaf de 23ste plaats. Livio Loi stond op de tiende plaats toen het ging druppelen. Hij was net bezig aan een snelle ronde, maar kon die niet verzilveren vanwege de regen en bleef zodoende op 10 staan.

 

 Foto’s: Dorna/MotoGP.com