Moto2: Rins wint GP Americas, Lowes pakt leiding in WK-stand

De races op het Circuit of the Americas zijn niet de spannendste van de kalender, maar wel de inspannendste voor de coureurs. Vooral in het begin van de races, als de brandstoftanks nokvol zitten, kost het veel moeite om de motor door de twintig bochten te sturen, waarbij de baan ook nog eens op en neer over de heuvels gaat. Het leverde Alex Rins in de Moto2 de overwinning op, want de Spanjaard had er net iets minder problemen mee dan Sam Lowes en Johann Zarco.

Lowes en Zarco verloren de race in de openingsfase, vertelden beiden. “Het was een heel moeilijke race en het podium is meer dan ik had gehoopt,” vond Zarco. De titelverdediger finishte als derde op ruim 7 seconden achter de winnaar, nadat het gewicht van de volle tank in het begin al veel van de banden vergde. “Tegen het einde kon ik weer wat meer pushen, maar toen waren Lowes en Rins al te ver weg.” 

Geen grip meer in slotfase

Ook Lowes had in het begin van de race zijn handen vol en door de strijd die hij moest voeren kon Rins wegkomen. “Ik had dezelfde snelheid als Rins, maar het verschil was te groot. In het begin heb ik zo veel van de banden moeten vragen, dat ik op het eind nauwelijks nog grip had.” Rins vreesde desalniettemin dat Lowes hem zou bijhalen. Ook de Spanjaard had nauwelijks nog grip, het verschil werd kleiner en er vielen een paar spatjes regen. “De slotfase was voor mij een stuk spannender dan voor de toeschouwers,” grinnikte Rins opgelucht.
Dankzij zijn tweede plaats nam Lowes – die wordt begeleid door de Nederlandse oud-coureur Torleif Hartelman – de leiding over in het klassement, met een minimale marge van 1 punt op Rins en 2 punten op Zarco. 

Foto’s: Dorna/MotoGP.com