MotoGP: Marc Marquez wint in Argentinië na verplichte wissel

Banden en het weer waren de belangrijkste onderwerpen van gesprek op en rond het circuit van Termas de Rio Hondo, zowel voor, tijdens als na de MotoGP van Argentinië. Problemen met de Michelin-achterband maakten de wedstrijd wel extra interessant, omdat die ertoe leidden dat de race werd ingekort tot 20 ronden, waarbij de coureurs verplicht van motor moesten wisselen tussen het begin  van ronde 9 en het einde van ronde 11. Marc Marquez kwam als beste uit die wissel en won de race, voor Valentino Rossi en Dani Pedrosa.

De vrije training van zaterdag moest worden stilgelegd omdat de achterband van Scott Redding zo heet was geworden dat de stukken rubber eraf vlogen. Dat was reden voor Michelin om de banden terug te trekken en de rijders uit veiligheidsoverwegingen te verplichten tot een speciale, extra harde band. Omdat niemand daarmee had gereden werd er een extra training ingelast op zondagochtend, maar die werd ook weer afgelast, omdat het regende.

Verplichte wissel voor iedereen

In het geval van een droge race zou dus niemand ook maar een meter op die speciale band hebben gereden en dat was dus geen optie meer. De wedstrijdleiding kwam daarom na overleg met Michelin en de teams met de oplossing van een verplichte wissel, waardoor de banden die in de trainingen waren gebruikt maximaal tien ronden werden belast. Dat het hoe dan ook een onvoorspelbare wedstrijd zou worden, was dus vooraf wel duidelijk.  

Dat Marc Marquez snel is op het circuit van Termas de Rio Hondo ook vooraf duidelijk, maar wat de rol van de omstandigheden zou worden, was de grote vraag. Marquez had een matige start en het duurde tot de vijfde ronde voordat hij vanaf de derde plaats eerst Valentino Rossi en meteen daarna Andrea Dovizioso verschalkte.

Lorenzo zonder vertrouwen

Jorge Lorenzo, die de kopstart pakte vanaf pole position, was toen al teruggevallen naar de zesde plaats en crashte een ronde later in bocht 1, waar hij eerder (in FP4) ook al eens was gecrasht. De natte plekken op de baan hadden het vertrouwen van de regerend wereldkampioen aangetast en hij voelde zich verre van op zijn gemak in de wisselvallige omstandigheden. In de eerste bocht ging hij te ver naar de buitenkant, raakte met het voorwiel een natte plek en ging onderuit. Einde wedstrijd voor de Spanjaard en geen punten.

Terwijl het wisselslot naderbij kwam, ontspon zich een spannend duel tussen Marc Marquez en Valentino Rossi. De twee vijanden wisselden een paar keer van plaats, maar het was Marquez die voorop ging toen ze tegelijkertijd in de tiende ronde de pitsstraat in reden om te wisselen. In dezelfde volgorde, dicht bij elkaar, reden ze er ook weer uit, waarbij ze Tito Rabat tegenkwamen. Die moest nog naar binnen en nestelde zich tussen Marquez en Rossi.

Rossi in moeilijkheden

Marquez kon daarvan profiteren en een klein gaatje slaan, maar toen Rabat was verdwenen kon Rossi het gaatje niet dichtrijden. Integendeel. Hij moest het antwoord schuldig blijven. De tweede machine van de Yamaha-coureur voelde heel anders aan en Rossi kon het tempo van de Honda vóór hem niet volgen. Zijn rondetijden waren ruim een seconde langzamer dan die van Marquez en de Spanjaard bouwde zijn voorsprong snel uit tot meer dan zeven seconden.

Binnen de kortste keren had Rossi zelfs Maverick Viñales in zijn nek, die op zijn beurt Andrea Dovizioso en Andrea Iannone meetrok. Met twee ronden te gaan stond Viñales op het punt Rossi in te halen, maar de Suzuki-rijder overspeelde zijn hand en zag een vrij zekere podiumplaats de grindbak in verdwijnen. De twee Ducati’s konden zonder al te grote moeite langs de Yamaha en Rossi leek zijn aspiraties op het podium te moeten opgeven.

Iannone haalt teamgenoot onderuit

Maar Iannone gaf zijn maatje een cadeau. De Ducati-rijder was niet tevreden met de derde plaats en zette de aanval in op zijn teamgenoot. Veel te hard en te wild probeerde hij Dovizioso aan de binnenkant te passeren, waardoor ze samen van de baan af schoven. Iannone kreeg na afloop een penaltypunt en een gridstraf, waardoor hij volgend weekend in Austin drie plaatsen naar achter moet. Dovizioso wist, net als Adam Norrodin in de Moto3, te voet zijn machine over de streep te brengen en pakte zo toch nog twee punten mee. Een schrale troost als je door je eigen teamgenoot twintig punten misloopt.

Door de crash van de Ducati’s kwam Dani Pedrosa op ruim 20 seconden achterstand als derde over de streep. De kleine Spanjaard was blij met de 16 punten, maar was totaal niet tevreden over zijn race. “Dit is een lucky podium, waar ik eigenlijk geen recht op had.” Door de vele crashes en de bizarre omstandigheden werd Eugene Laverty, gewoonlijk een achterhoederijder, tot zijn eigen verbazing vierde.

Marquez pakt leiding in WK

Met de winst en het uitvallen van Lorenzo nam Marc Marquez de leiding in het WK-klassement, met 8 punten voorsprong op Valentino Rossi, die zijn rivaal opnieuw geen blik waardig gunde in het parc fermé noch op het podium noch in de persconferentie. Marquez sprong zo enthousiast het podium op, dat door de regenspatjes vochtig en glad was geworden, dat hij uitgleed. “Op het podium crashen, je moet het maar kunnen,” grinnikte Marquez.