Moto3: Maleisiër Pawi wint op opdrogende baan in pas zijn derde GP

Regen voor de start van de Moto3-race van de GP van Argentinië zorgde voor onrust op de startgrid. Regenbanden? Of toch slicks? De baan leek op te drogen, maar de donkere wolken boven het circuit van Termas de Rio Hondo beloofden weinig goeds. Uiteindelijk was Livio Loi de enige die op regenbanden vertrok. Dat was aanvankelijk geen slechte keus, maar de verwachte regen bleef uit, waardoor de Belg in Nederlandse dienst met lege handen over de streep kwam. Op slicks was de 17-jarige Maleisiër Khairul Pawi iedereen te snel af, zodat hij in pas zijn derde Grand Prix de overwinning opeiste.

Het was opnieuw een bizarre en spannende race in de lichtste klasse. Op de natte baan durfden de topjongens niet vol gas te gaan op de gladde bandjes. Alleen Pawi, die ook in de trainingen en de kwalificatie al verrassend goed meedeed, en Loi, op regenbanden, durfden er voor te gaan. Al voor het einde van de eerste ronde hadden zij een gat geslagen van meer dan vier seconden. Pawi kon maximaal profiteren van de smalle droge lijn, Loi had het voordeel van de regenbanden. Maar waar het voordeel voor Pawi groeide, nam dat van Loi snel af.

Gok pakt verkeerd uit

De baan droogde snel op en hoewel er een paar keer met de regenvlag werd gezwaaid, bleef het bij wat gespetter en zette de regen niet door. Halverwege de wedstrijd werd Loi ingelopen en viel hij terug van de tweede naar de zestiende plaats: net buiten de punten. Vorig jaar was Loi in Indianapolis in vergelijkbare omstandigheden de enige die op slicks vertrok en toen won hij de race dankzij die gok. Nu was hij de enige op regenbanden en pakte het verkeerd uit.

“Het was geen blinde gok,” zei teammanager Jarno Janssen van RW Racing GP, het Nederlandse team van Loi. “We waren het er allemaal over eens. We verwachtten dat er regen zou komen. Het spetterde de hele tijd, maar het zette jammer genoeg niet door, anders waren we spekkoper geweest. In plaats daarvan droogde het vrij snel op en bleek onze keuze een fout te zijn.”

Pawi eerste Maleise winnaar

Ruim een minuut voor Loi ging Khairul Pawi als eerste Maleise winnaar ooit over de streep. Pawi, rijdend voor het team Honda Asia, komt uit de Asian Cup, een van de opleidingsklassen voor de Moto3, en reed vorig jaar ook al sterk in het Moto3 Junior WK – het voormalige Spaans Open. Hij liet vanaf de start zien voor de duvel niet bang te zijn en maakte zich uit de voeten. Binnen vijf ronden was hij tien seconden weggereden bij Loi. Pawi zette zelfs de achterhoede op een ronde. De drie coureurs die hij inhaalde, hadden er geen erg in dat ze op een ronde werden gezet of zagen de blauwe vlag niet, en lieten de koploper er niet zomaar langs. Dat kwam hen alle drie op een straf te staan.

Aan de finish bedroeg Pawi’s voorsprong bijna een halve minuut op nummer 2. Dat was Jorge Navarro, maar tot aan de laatste bocht leek het een Maleisisch één-tweetje te worden. Adam Norrodin – ook een rookie – was in die laatste bocht echter iets te overmoedig. Hij probeerde aan de binnenkant langszij te komen bij Navarro, maar de Spanjaard had de deur al dichtgedaan. Op de natte en dus spekgladde kerbs ging Norrodin spectaculair onderuit. Te voet – strompelend – duwde hij zijn machine nog als elfde over de streep.

Topcoureurs in de achterhoede

Brad Binder werd dankzij die crash nog derde, maar de Zuid-Afrikaan gaf meteen toe dat hij het podium eigenlijk niet had verdiend. Met de 16 punten op zak pakte hij wel de leiding in het kampioenschap. Zijn belangrijkste rivalen Romano Fenati, Enea Bastianini en Pecco Bagnaia, die twee weken geleden nog streden om het podium in Qatar, eindigden ver buiten de punten in de achterhoede na een veel te voorzichtig begin.

Het gevolg was wel dat Bo Bendsneyder een enorme hoeveelheid ervaring kon opdoen, strijdend met de topcoureurs. Bendsneyder gaf in elk geval niet zomaar toe op mannen als Fenati en Bastianini en beet fel van zich af. Met de 22ste plaats kon de Rotterdammer ondanks die duels niet tevreden zijn.