F1 Fan Column: Grote jongens willen geen verrassingen

press_conf_australia

Er is een hoop gepraat rondom de Formule 1, vooral over de spelregels. Te veel gepraat, als je het mij vraagt. Teambazen, bobo's en ook de rijders zeggen dat ze allemaal 'in het belang van de fan' denken. Maar kennen ze die fan eigenlijk wel? En hebben ze wel dezelfde belangen als de fans?

Ik denk dat er twee soorten fans zijn: de algemene Formule 1-liefhebber en de fan die vooral hoopt dat zijn of haar favoriet het goed doet. Een combinatie van beide kan ook. Sommige van de fans hebben het geld (er voor over) om ook naar een Grote Prijs te gaan, maar de meesten, zoals ikzelf, aanschouwen de meeste wedstrijden op de televisie.

De algemene liefhebber wil vooral gevechten en verrassingen zien. Als die er niet zijn dan haakt die af. De specifieke fan wil zijn of haar favoriet plekken zien winnen en het liefst bovenop het podium zien belanden. Als de favoriet uitvalt, dan kan bij dat type fan de televisie weer uit. En wie geen fan van Mercedes of Ferrari is, is dus ook een beetje afhankelijk van verassingen (in de kwalificatie, door crashes en fouten van anderen) om de favoriet een kans te zien krijgen.

En die verrassingen zijn volgens mij de crux van het verhaal. Ze zijn nodig om de boel - de 'show' - levend te houden, maar totaal tegen het belang in van de teams die het meeste geld spenderen. Je kan verrassingen namelijk heel eenvoudig creëren. Denk aan een (gedeeltelijk) omgedraaide startopstelling, denk aan nog minder informatie via de radio voor de rijders, of denk aan de suggestie van Bernie Ecclestone ooit. Hij wilde met sprinklers de baan natmaken om zo regenraces te creëren. Je kan van alles verzinnen.

Maar zeker de grote teams zijn daar totaal niet bij gebaat. Ze spraken eerst af om het radioverkeer te beperken (is goed voor de verrassingen), maar komen daar vlak voor de race weer deels op terug. Neem het kwalificatiesysteem: er zijn wat verrassingen en gelijk willen ze het weer terugdraaien. En neem ook Mercedes twee weken geleden: Vettel start beter en stuift beide zilverpijlen voorbij. Hamilton valt terug en komt vervolgens achter Verstappen te zitten en krijgt geen kans om die te passeren. Daar zitten ze bij Mercedes natuurlijk helemaal niet op te wachten. Door de verrassing bij de start maakt het niet meer uit hoeveel geld ze spenderen. Het wordt teveel een toevalsproces en dàt is niet gunstig als je de grootste en/of de rijkste bent. Het ironische is dat een andere verrassing, de crash van Gutierrez en Alonso, ervoor zorgde dat Mercedes het tijdens de rode vlag kon corrigeren.

Ik denk dan ook dat zolang de teams, en vooral de grote, te veel invloed op de regels van de sport hebben er niet veel zal verbeteren. Een status quo is voor de topteams veel beter. Je weet met welk budget je om het podium kan strijden en dat is uiteindelijk ook waar je door sponsoren op wordt afgerekend. Een grote sponsor verliezen kan een groot probleem zijn, maar een paar fans kwijtraken, ach, dat voelen ze niet.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden