F1 Fan Column: Max is geen blazende tiener, maar een aanstaand kampioen

De commentaren op Max Verstappen zijn de afgelopen dagen niet altijd even mals te noemen. Zo vonden Martin Brundle en Damon Hill onder andere dat Max zich voor het eerst liet zien als een opgroeiende tiener en niet als volwassen coureur. Natuurlijk is er voor zo’n standpunt wel een beetje munitie, want Max ìs tenslotte nog een tiener, maar wèl een met een enorm racetalent. En dat heeft hij in het seizoen 2015 ruimschoots bewezen.

Dat hij nu afgeschilderd wordt als een negatieve tiener, zie ik toch anders dan Brundle en Hill, want wat ik zie is een coureur, die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt. Maar hij maakt ook aan de pers en de fans  zeer duidelijk dat er fouten zijn gemaakt binnen het team, waardoor een betere positie in het putje verdween. En daar is hij natuurlijk niet blij mee.

Hier staat in mijn ogen dus een aanstaand kampioen en geen blazende tiener. Hij is heel duidelijk een coureur die weet wat hij wil, wat hij kan enbegrijpt wat hem is overkomen afgelopen race. En hij wil dus geen vrede hebben met zoals het gegaan is.

Natuurlijk blijven er speculaties genoeg over: 
– Bewuste actie om de teambazen op scherp te zetten?
– Verhoudingen binnen het team duidelijk stellen Max als eerste coureur en Sainz als tweede?
– Communicatie verscherpen/verbeteren zodat missers als deze niet meer voorkomen?

Dit is maar een kleine greep uit de speculaties. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat Max komend seizoen vol gas gaat, niet alleen op de baan, maar ook in zijn uitleg naar het publiek. Dat is mooi om als fan van de sport (en van Max) te mogen ervaren. 

Wellicht ook een frisse wind voor de manier waarop (meer) gerenommeerde rijders met de pers om zouden kunnen gaan. Niet uitsluitend politiek correcte of teambeschermende uitspraken te doen, maar net als Max ook naar buiten treden met zaken waar ze hun ongenoegen over willen uiten

Een wijs spreekwoord luidt: “Bijt niet in de hand die je voedt”. Max heeft dat nu misschien wèl gedaan, maar ook daarmee is hij wel baanbrekend bezig als “jonkie” in dat circuit van hoge omes en wijze heren binnen de Formule 1. Wie weet wordt het wel de nieuwe standaard in deze mooie sport: Gewoon zeggen wat je denkt of voelt…. Het zou mooi zijn, in ieder geval voor de fans!

Foto: Scuderia Toro Rosso