Moto2: Krankzinnige wedstrijd door jumpstart-penalty’s en valpartijen

Maar liefst negen rijders in de Moto2-race kregen straf wegens het maken van een jumpstart. Een absurd aantal, dat later kon worden verklaard door een vermeende hapering van de rode lichten bij de start. Allemaal meenden ze te zien dat het rode licht uit ging, maar dat gebeurde pas een seconde later. De wedstrijdleiding kon niet anders dan iedereen die had bewogen te bestraffen met een drive-through-penalty of 20 seconden straftijd. Die straftijd kwam voor Franco Morbidelli pas in de laatste ronde, zodat de jonge Italiaan helemaal niet wist dat hij niet voor de overwinning streed. De winst ging hoe dan ook maar Tom Luthi, die als eerste over de streep kwam, zonder straf.

Het was een krankzinnige situatie, die al tijdens de race vragen en discussie opriep. Hoe kon het dat negen rijders een jumpstart maakten en dat twee van hen (Morbidelli en Sandro Cortese) pas in de slotfase van de wedstrijd van 20 rondes bestraft werden? Wereldkampioen Johann Zarco, Sam Lowes, Alex Rins en Marcel Schrotter kregen meteen in de tweede ronde al het signaal dat ze een drive-through-penalty kregen wegens een jumpstart. Hoofdschuddend liet Lowes merken het er niet mee eens te zijn. Even later kregen ook Takaaki Nakagami en Robin Mulhauser een penalty en nog later bleek dat ook Morbidelli en Cortese ‘under investigation’ stonden.  

Koploper Folger onderuit

Alsof het allemaal nog niet gek genoeg was, ging Jonas Folger – gestart vanaf pole-position en met een voorsprong van een seconde of vijf aan kop rijdend – onderuit. Door de straffen en de val van Folger – en even later ook Alex Marquez – kwamen Tom Luthi en Franco Morbidelli aan de leiding en ontspon er een messcherp duel tussen de Zwitser en de Italiaan, waarbij ze geen van beiden wisten dat Morbidelli ook een penalty kreeg. Omdat er te weinig tijd over was voor een ritje door de pitstraat, kreeg hij 20 seconden aftrek.

“Ik had toch wel gewonnen,” dacht racewinnaar Tom Luthi, “maar als ik had geweten dat Franco sowieso 20 seconden kreeg, had ik niet de risico’s hoeven nemen die ik nu wel moest nemen om hem voor te blijven in het duel.” 

Emotionele Luis Salom

Moto2 Qatar SalomDoor de penalty’s schoof Luis Salom door naar plaats 2 en werd Simone Corsi derde. Voor Salom was het al lang geleden sinds hij voor het laatst op het podium stond en de Spanjaard was zeer geëmotioneerd. In de Moto3 streed hij in dienst van het Nederlandse RW Racing GP voor het wereldkampioenschap, wat hij maar op het nippertje misliep. “Voor de race zei mijn moeder: ‘Luis, ik zie je niet meer genieten, zoals in 2012 en 2013. Ga weer genieten, dan komt het vanzelf.’ Ze had gelijk. Ik heb genoten van deze wedstrijd en ik ben tweede geworden.”