MotoGP: Viñales verrassende derde op eerste rij naast Lorenzo en Marquez

MotoGP Qatar Marquez

Maverick Viñales is de verrassende derde man op de eerste startrij voor de MotoGP van Qatar. De jongste coureur in de MotoGP zette in de slotfase van de kwalificatie brutaal zijn Suzuki voor de Ducati’s van Andrea Iannone (4) en Andrea Dovizioso (6) en de Yamaha van Valentino Rossi (5). Aan de tijden van Jorge Lorenzo en Marc Marquez kwam Viñales echter niet. Voor Lorenzo is het zijn 62ste pole-position: een record. De MotoGP-race in Qatar begint zondag om 20.00 uur Nederlandse tijd.

Het scheelde niet veel of Marc Marquez was er met de pole vandoor gegaan. De Spanjaard stuurde zijn Honda echter een fractie te laat over de streep om nog een ronde te kunnen maken, maar had dat zelf niet in de gaten en ging vol voor een snelle ronde. Was Marquez iets eerder over de streep gekomen, dan was het genoeg geweest voor de eerste plaats, maar nu moest hij genoegen nemen met de tweede. In de eerste twee sectoren van het Losail-circuit was Marquez de snelste. Lorenzo was alleen in de derde sector de snelste coureur. 

Marquez komt te laat

“Het was geen gemakkelijke kwalificatie,” oordeelde Lorenzo. “Ik had al vroeg mijn tijd gezet en wilde die zeker stellen, maar ik maakte een foutje, waardoor ik geen tijd meer had voor nog een ronde. Gelukkig kon er niemand aan mijn tijd komen.” Behalve Marquez dan, maar die rondetijd telde niet. “Dat is jammer, maar kijkend naar waar we vandaan komen, is de eerste rij al een klein wonder. Dat had ik een paar dagen geleden nog niet durven dromen. Of we inmiddels ver genoeg zijn, weet ik niet.” Bij de proefstarts na de kwalificatie raakte Marquez zijn Honda een moment kwijt. Hij kon de machine overeind houden, maar had daar wel een uitstapje naast de baan voor nodig.

Viñales ‘verrekte snel’

MotoGP Qatar Marquez, Lorenzo, VinalesViñales ondertussen verraste vriend en vijand met een heel snelle ronde. De 21-jarige Spanjaard kwam vorig jaar naar de MotoGP, na slechts één jaar Moto2, en stond afgelopen seizoen ook in de GP van Catalonië al eens op de eerste rij. “Hij is verrekte snel. Veel te snel,” liet Valentino Rossi zich een paar dagen geleden al ontvallen. Viñales maakte al een goed voorseizoen door en liet in Qatar zien dat dat geen toeval was. “Suzuki werkt heel hard om mij een goede machine te geven,” vertelde Viñales. “En ik ben heel blij met het materiaal. Ik kan met de motor doen wat ik wil en zo kan ik dus zo’n snelle ronde rijden. Ik geloof dat we ook wat de betrouwbaarheid voor de duur van een race echt dichterbij zijn gekomen, maar dat zullen we morgen zien.”

Yamaha doet ook Lorenzo voorstel

MotoGP Qatar LorenzoNadat Yamaha eerder op de dag al bekend maakte dat Valentino Rossi zijn contract verlengde tot het eind van 2018, bevestigde het dat ook Jorge Lorenzo een contractverlenging voorgelegd heeft gekregen. “Beide coureurs hebben aan het begin van de week een voorstel ontvangen van ons,” zei Yamaha-manager Lin Jarvis.

“Valentino heeft daar nu al positief op gereageerd, zodat we het vandaag bekend hebben gemaakt. Jorge heeft aangegeven iets meer tijd nodig te hebben om alles op een rij te zetten. Daar hebben we begrip voor. Jorge rijdt al negen jaar bij ons. Ik kan me voorstellen dat er een punt komt in zijn carrière dat hij iets anders wil. Er zijn meer kapers op de kust voor een rijder van zijn kaliber: hij is de regerend wereldkampioen. Wat Yamaha betreft gaan we nog eens twee jaar samen verder, maar de bal ligt bij Jorge.”