Moto3: Romano Fenati grist pole-position weg voor de neus van Livio Loi

Meer dan een kwartier stond Livio Loi op de virtuele pole-position voor de Grand Prix van Qatar. Toen de vlag viel na 40 minuten kwalificatietraining voor de Moto3, vierde de Belg in dienst van het Nederlandse team RW Racing GP al een klein feestje. Maar op het allerlaatste moment dook Romano Fenati nog net onder de tijd van Loi door en griste de Italiaan de pole-position voor de neus van Loi weg.

Zelfs terwijl Fenati bezig was aan zijn laatste ronde, leek het er niet op dat hij de snelste tijd zou rijden. Pas in de laatste sector van het circuit van Losail veroverde Fenati de eerste plaats – tot ieders verrassing en zelfs die van hemzelf. “Het ging helemaal niet zo goed in de kwalificatie,” erkende de coureur uit het VR|46 Sky-team van Valentino Rossi. “We hadden problemen met de voorvork en pas 4 minuten voor tijd ben ik weer de baan op gegaan. Ik had maar één volledige ronde de tijd en in die ronde maakte ik ook nog een foutje in de eerste bocht. Ik heb alles op alles gezet om er toch nog een redelijke rondetijd uit te persen. Dat is gelukt, maar ik had nooit gedacht dat het goed zou zijn voor de pole-position.” 

Loi vol vertrouwen

Loi, die juist wel een goede kwalificatie reed – wat ook wel te verwachten was na drie uitstekende trainingen en een prima test – baalde best een beetje. “Natuurlijk, want het was wel de pole-position die ik kwijtraakte. Maar tweede op de grid is nog steeds geweldig. De grootste voldoening is dat ik mijn snelle tijden alleen heb gereden. Had ik een perfecte laatste sector gehad, zoals Fenati, dan had ik zeker in 2.05 gereden, maar ‘wat als’ telt niet. Het is goed om op de eerste rij te staan. Ik voel me goed, ik heb vertrouwen en ik geloof er heilig in dat we kansen hebben in de wedstrijd. Ik weet dat ik een reeks van snelle ronden kan rijden. De snelheid is er. Een goede start en uit de problemen blijven zijn de eerste doelen voor morgen.”

Straf voor Bendsneyder

Naast Fenati en Loi op de eerste rij staat Fabio Quartararo. Brad Binder reed de derde tijd, maar hij kreeg een penalty van drie plaatsen, zodat hij vanaf 6 start. Zijn teamgenoot Bo Bendsneyder kreeg eenzelfde straf, waardoor de Nederlandse debutant in zijn eerste Grand Prix vanaf de elfde plaats start – nog steeds een fantastisch resultaat.

De Moto3-race in Qatar begint om 16.00 uur Nederlandse tijd.