Lorenzo, Folger en Loi zetten de toon in trainingen MotoGP Qatar

Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar Jorge Lorenzo liet in de eerste vrije training voor de MotoGP van Qatar opnieuw duidelijk merken dat hij een terechte wereldkampioen is. De Spaanse Yamaha-coureur domineerde de eerste dag van Grand Prix en sloot die af met een marge van een kwart seconde op teamgenoot Valentino Rossi en Ducati-coureur Andrea Iannone. In de Moto2 was Jonas Folger de man van de dag, in de Moto3 maakte Livio Loi overtuigend het verschil.

De omstandigheden op het circuit van Losail, niet ver van Doha, waren stukken minder dan bij de tests. Dat kwam doordat het op woensdag flink had geregend in Qatar, waardoor het rubber van de baan was gespoeld, en door de wind, die het woestijnstof over het asfalt joeg. Vooral in de eerste sessies van de Moto3 en Moto2 was dat te merken aan de tijden. Voor de MotoGP was het al wat beter en in de tweede sessies van de Moto3 en Moto2 gingen de tijden fors omlaag.

Omdat de GP van Qatar een avondrace is, is het schema anders dan bij andere wedstrijden. De MotoGP had vandaag één training en twee op vrijdag, de lichtere klassen hadden er vandaag twee en op vrijdag ieder één. Zaterdag zijn de kwalificaties, zondagavond de races.

MotoGP: Een-tweetje voor Yamaha

Yamaha is duidelijk op de goede weg, zo bleek uit het een-tweetje van Jorge Lorenzo en Valentino Rossi (foto), evenals Ducati dat met fabrieksrijder Andrea Iannone en satellietrijder Hector Barbera de plaatsen 3 en 4 bezette.

Regerend wereldkampioen Lorenzo was van begin tot eind aan het pushen en zette de ene na de andere snelste tijd neer. Met een ronde van 1.55,707 was hij uiteindelijk 0,267 sneller dan teamgenoot Rossi, die dik tevreden was met het resultaat. Lorenzo had het idee dat het nog wel wat harder kon. “Maar de baan was daar nu niet goed genoeg voor.”

Honda kwam in de top 6 niet voor. Dani Pedrosa was op slechts de zevende plaats de eerste Honda, gevolgd door teamgenoot Marc Marquez op positie 8. Daarmee gaf Marquez 0,810 toe op Lorenzo. “Dit was niet de makkelijkste training die ik ooit heb gehad,” zuchtte de Spanjaard. “Het gevoel was niet geweldig, maar we hebben een heleboel dingen geprobeerd en hopelijk kunnen we daar iets mee.”

Moto2: Folger voor Lowes

In de eerste sessie was Tom Luthi nog de snelste, maar in de tweede sessie gingen Jonas Folger (foto), Sam Lowes en Alex Rins onder de tijd van de Zwitser door. Als enige in de top 10 lukte het Luthi niet zijn tijd te verbeteren. Wereldkampioen Johann Zarco deed het een stuk beter dan in de tests, maar verder dan de vijfde tijd kwam de Fransman niet.

Folger – de winnaar in Qatar in 2015 – zette een indrukwekkende tijd neer van 1.59,566, waarmee de Duitser een halve seconde sneller was dan in FP1. Dat Lowes de tweede tijd reed, was knap, aangezien de Brit een forse schuiver maakte en pas op het laatste moment terug de baan op kwam om die snelle tijd eruit te persen.

Moto3: Loi overtuigend, Bendsneyder verrast

De uitstekende resultaten van Livio Loi (foto) in de test in Qatar afgelopen weekend waren dus geen toeval, zo bleek op de eerste dag van het nieuwe seizoen. De Belgische coureur van het Nederlandse RW Racing GP was zowel in FP1 als FP2 met overmacht de sterkste. Terwijl de eerste achttien in de Moto3 binnen een seconde staan, staat Loi 0,328 los van nummer 2, Joan Mir. Als enige reed Loi onder 2.06 en zijn 2.05,832 was bovendien goed voor een nieuw baanrecord.

Loi reed zijn tijden ook nog eens alleen, zonder hulp van een slipstream, terwijl zo’n sleepje in veel gevallen het verschil maakte. Zo kon rookie Bo Bendsneyder een tijdje de eerste plaats bezetten in de tweede training, dankzij een sleepje van zijn teamgenoot Brad Binder. De Rotterdammer sloot zijn eerste werkdag als Grand Prix-coureur af op een keurige tiende plaats.