Voorbeschouwing Moto3: Jong talent versus ervaren rotten

De traditioneel toch al bloedstollende Moto3-klasse lijkt in het seizoen 2016 nóg spannender te worden. Met maar liefst tien rookies onder de 33 vaste rijders staat er veel nieuw, jong talent aan de start van de openings-Grand Prix in Qatar, onder wie de net 17-jarige Rotterdammer Bo Bendsneyder. Zij kunnen het de ervaren rotten knap lastig maken.

De nummers 1 en 2 van 2015, wereldkampioen Danny Kent en Miguel Oliviera, zijn vertrokken naar de Moto2. De weg ligt dus wagenwijd open voor een nieuwe kampioen. De nummer 3 van vorig jaar, Enea Bastianini, zou de logische opvolger van Kent zijn, maar de Italiaan kwam tijdens de tests in het voorseizoen maar nauwelijks in de top 10 voor. Betere papieren lijken Romano Fenati, Jorge Navarro, Brad Binder en vooral Niccolo Antonelli te hebben, die goed uit de tests in Jerez en Qatar kwamen.

RW Racing GP

Ook verrassend goed waren de prestaties van de Belg Livio Loi, die in dienst van het Nederlandse team RW Racing GP rijdt. Bij de tests afgelopen weekend in Qatar, waar dit weekend de eerste race van het seizoen is, was de kleine Belg steevast eerste of tweede. Bij RW Racing GP is voormalig TT-winnaar Hans Spaan de chef-monteur voor Loi. Met een overwinning in Indianapolis en een vijfde plaats in de regen op Silverstone klopte Loi vorig seizoen al aan de deur, maar hij was niet constant genoeg om echt een rol van betekenis te spelen. Niet alleen fysiek is Loi sterker geworden, ook mentaal lijkt hij gegroeid, zodat zijn naam minimaal met potlood bij de favorieten kan worden geschreven.

Bo Bendsneyder

Met de wereldtitel in de Red Bull Rookies Cup op zak was promotie naar de Grand Prix een logische stap voor Bendsneyder. De Rotterdammer gaat rijden voor het KTM-fabrieksteam, als teamgenoot van de ervaren Brad Binder. 2016 wordt een leerjaar voor Bendsneyder. Er kan niet van hem worden verwacht dat hij meteen mee zal doen om de prijzen of zelfs maar dat hij iedere wedstrijd punten zal pakken, maar op basis van de tests, zijn snelle aanpassingsvermogen en zijn vechtersmentaliteit in de races, zou Bendsneyder zomaar eens voor verrassingen kunnen zorgen.

De Nederlandse tiener is echter niet de enige. Nicolo Bulega, Joan Mir en Aron Canet komen uit het Moto3 Junior WK (het voormalige Spaans Open) en hebben daar al menig robbertje uitgevochten. De Spanjaard Mir reed bovendien vorig jaar al een paar GP’s.

Ervaren rotten

Met 22 van de 33 rijders jonger dan 20 en slechts drie coureurs in het veld die ouder zijn dan 22, is ervaring een relatief begrip in de Moto3. De meest ervaren rijders in het veld zijn degenen met zeventig of meer GP’s op hun naam: Romano Fenati, Jakub Kornfeil en Brad Binder. Voor hen wordt het dus zo zachtjes aan tijd om ‘te leveren’. Juist in de Moto3 is dat echter niet vanzelfsprekend. Enerzijds vanwege de voortdurende aanvoer van nieuw talent, anderzijds vanwege de ontzettend sterke competitie. Om een voorbeeld te geven: in de openingswedstrijd in Qatar vorig jaar ging nummer 9 slechts 0,909 na de winnaar (Alexis Masbou) over de streep. Kortom: één piepklein foutje kan een verschil van tien WK-punten betekenen.