Baas Maurizio

images_Formule1_2016_nieuws-mrt_Kimi_Raikkonen_Scuderia_Ferrari_F1_Barcelona_test_pits

Iedere baas heeft zijn eigen stijl en verschillende stijlen kunnen leiden tot succes. De ene baas dirigeert zijn mensen van achter een buro, de andere loopt op de werkvloer. Maurizio Arrivabene deed in Barcelona het tweede.

Twee uur lang observeerde ik donderdag wat er gebeurde in de pitstraat bij het testen der Formule 1 in Barcelona. En ik zeg er gelijk bij: je ziet eigenlijk niet zo heel veel. Alleen als een auto op de baan is, is de binnenkant van de pitbox zichtbaar. Als de auto binnen staat, staan er buiten de box grote schermen om de nieuwsgierige ogen van de concurrentie het zicht te ontnemen. Je hoort en ziet de auto's vertrekken en aankomen en aan de andere kant razen ze langs op het rechte stuk.

Wat mij vooral opviel was de operatie bij Ferrari en met name de manier waarop teambaas Maurizio Arrivabene zich bewoog. Op het moment dat de schermen werden weggereden en de auto werd gestart stond hij er pal naast. Toen de auto was vertrokken sprak hij direct met de teamleden die daarmee hadden geholpen. Vervolgens liep hij naar de pitmuur en sprak met de enigineers die daar zaten. En toen Raikkonen het rechte stuk opdraaide hing Maurizio over de pitmuur om Kimi te zien passeren.

Arrivabene was continu betrokken en praatte veel met zijn mensen. Hij was bijvoorbeeld ook totaal niet bezig met de vele fotografen en tv-camera's die er ook waren. En geloof me, de Italiaanse tv-dame was er absoluut een waar menig man zwaar door afgeleid zou worden. Maar Maurizio niet. Als hij werd aangeschoten voor een foto of een quote, dan lachte hij vriendelijk, bijna verlegen zelfs, maar direct daarna ging zijn aandacht weer naar zijn team en naar de auto.

En waarom vond ik dit allemaal opvallend? Wel, bij geen van de andere teams zag ik een teambaas zo nadrukkelijk aanwezig in de pitstraat. Ik vel daarmee geen oordeel over de andere bazen - ieder heeft immers zijn eigen stijl en slim delegeren is er daar één van - maar ik geloof dat Arrivabene's betrokkenheid bij de mensen die het in de pitstraat moeten doen Ferrari zal helpen in hun strijd. Want als één ding zeker is na twee weken testen in Barcelona: de Scuderia Ferrari gaat de strijd aan.

Foto's: Grand Prix Radio, Erik Houben

">

Video: Scuderia Ferrari

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden