Column: 22 tinten grijs

Truck Manor Racing paddock Barcelona wintertest 2016

Uit school, op de fiets, snel naar huis. Wachten op de postbode. Een doffe klap: het Formule 1-blaadje op de deurmat. “Exclusieve foto’s!” De nieuwe auto van Jordan of van Benetton of van Ligier, niet wetende dat dit twee weken geleden al nieuws was.

Maar het was als kleine snotaap de eerste keer dat je de nieuwe Formule 1-auto’s onder ogen zag. Het was simpelweg ‘een moment’. Hoe ging je de auto’s herkennen? Wie waren de nieuwe coureurs? Want ook dat werd voor jou pas bekend bij het openslaan van het blaadje.

Pak een willekeurige foto van een Formule 1-startgrid uit het jaar 2000 en wat valt ons op? Een fraai pallet aan kleuren. De Ferrari is rood, de Benetton is lichtblauw, de Jordan is geel, de Jaguar is groen. De Arrows van Jos Verstappen: oranje. Zelfs de Minardi is herkenbaar, wat wil je, met zo’n kleur die pijn doet aan je ogen.

Nu zijn we zestien jaar verder. Elke misstap van een coureur tijdens een testsessie wordt real-time naar de fans gestuurd. We zien foto’s van een nieuwe neus bij Mercedes, we horen het ‘betere’ motorgeluid, fans houden de stinttijden bij en maken op basis daarvan (vaak gekleurde en foutieve) conclusies.

Niets van dat interesseert mij: ik zie stuk voor stuk de beelden voorbij komen. Los van Ferrari, is de ene auto nog grijzer en ziellozer dan de andere… Zoveel tinten grijs, lichtgrijs, donkergrijs, antraciet, zwart.

Hulde aan Manor, voor het doorbreken van deze grijzige cultuur. Zij geven de paddock weer kleur. Letterlijk.

Foto’s: Manor Racing


René Hoogterp mag sinds 2011 commentaar geven over verschillende Formule-klasses op Ziggo Sport, Eurosport en MotorsTV, maar bovenal is hij autosportliefhebber.