Barcelona dag 1: Vettel de snelste, Hamilton meest productief

Het nieuwe Formule 1-seizoen is vandaag eindelijk van start gegaan. Op het circuit van Barcelona kwamen de teams voor het eerst dit jaar in actie. Aan het einde van de dag stond Sebastian Vettel bovenaan de tijdenlijst, terwijl Lewis Hamilton met 156 rondes de meest productieve coureur van de dag was.

Sebastian Vettel noteerde de snelste tijd van de dag op de medium banden en deed dat al in het ochtendgedeelte. De Duitser was met 69 afgelegde rondjes een stuk minder productief dan Lewis Hamilton, die met 156 vrijwel net zo productief was als Nico Rosberg tijdens de eerste testdag van vorig seizoen. Ondanks het feit dat Vettel minder kilometers maakte dan zijn Britse rivaal, was hij bijna een halve seconde sneller dan Hamilton.

Het is vandaag precies een jaar geleden dat Fernando Alonso betrokken raakte bij een zwaar ongeval tijdens een van de testdagen in Barcelona. Vandaag bleven grote incidenten uit, al was het voor Romain Grosjean vanmorgen flink schrikken toen hij met ruim 300 km/u zijn voorvleugel kwijtraakte. De coureur van het nieuwe Haas-team kwam later in de middag nog even de baan op, maar was niet in staat zijn tijd te verbeteren. De Fransman besloot de dag uiteindelijk als negende en reed 26 rondes.

Ook Jolyon Palmer kende een lastige dag. De coureur van Renault kwam niet verder dan 37 rondjes en sloot de dag met de langzaamste tijd af. Carlos Sainz was met name in het eerste dagdeel goed op weg, maar kwam vanwege een probleem met de versnellingsbak na de lunch nauwelijks meer in actie. Geen reden voor paniek bij het team van Max Verstappen, want de Spanjaard zou uit voorzorg in de pits zijn gehouden.

Manor ging het vandaag een stuk beter af. Daar waar het team vorig seizoen grote moeite had om überhaupt op de grid te verschijnen lijkt men deze winter een aardige stap te hebben gezet. Met een Mercedes-motor onder het bodywork reed Pascal Wehrlein de negende tijd en maakte hij 54 rondes compleet. 

De tijden van dag 1 in Barcelona: 

1. S. Vettel 1:24:939
2. L. Hamilton 1:25:409 
3. D. Ricciardo 1:26:044 
4. V. Bottas 1:26:091
5. J. Button 1:26:735
6. A. Celis Jr.1:26:949
7. C. Sainz 1:27:180
8. M. Ericsson 1:27:555
9. P. Wehrlein 1:28:292
10. R. Grosjean 1:28:399
11. J. Palmer 1:29:356

Totaal aantal afgelegde rondes:

Hamilton 156 
Ericsson 88
Ricciardo 87
Button 84
Bottas 80
Vettel 69 
Celis Jr. 58
Sainz 55
Wehrlein 54
Palmer 37
Grosjean 31

Foto: Scuderia Ferrari