F1 Fan Column: Pastor, kom terug alsjeblieft!

Om maar gelijk eerlijk te zijn: ja ik had ook wel eens mijn bedenkingen bij sommige acties die je uithaalde. En om het maar netjes te houden: ik noemde je een paljas, een mafketel en ik vond je nou niet echt een geschikte coureur die bij deze boeiende topsport hoort.

En neem het mij niet kwalijk alsjeblieft dat ik bij de Grand Prix van Singapore mijn hart vast hield toen ‘onze’ Max Verstappen jou inhaalde. “Het zal toch niet gebeuren hè”, dacht ik nog. Maar zoals onze Nederlandse commentator Olav Mol ook wel eens zegt: “Je bent zo goed als je laatste race (seizoen)”. En 2015 was by far het beste seizoen dat ik van je gezien heb.

Je bent snel, je bent zelfs soms wel erg snel en je temperament in combinatie met je talent gingen in het verleden niet zo goed samen. Maar nu in het heden heb je jezelf opnieuw uitgevonden en dat zie ik graag. Die lijn, die Pastor Maldonado, die zie ik graag weer rijden, niet de brokkenpiloot van de eerste seizoenen.

Eerlijk is eerlijk Pastor, je hebt afgelopen jaar echt goed gereden en je gevecht met Jenson in China kan ik mij ook nog goed herinneren. Mooi gevecht(je) was dat! Nu weet ik niet meer waar ik het hoorde of gelezen heb, maar “Never a dull moment with Pastor next to you”  vond ik wel typerend voor wat jouw rol in de F1 is. En inderdaad, een saaie of onzichtbare race heb je volgens mij tot nu toe niet gereden. In het verleden geen goed teken, maar nu juist wel. Er gebeurt wat!

Dat mensen je dan een pay driver noemen, dat begrijp ik niet, alhoewel ik ook mijn twijfels heb gehad in het begin. Je snelheid en fitheid vertelden mij al snel dat je wel méér coureur bent dan die twijfelachtige titel. In mijn ogen bent je het best te vergelijken met Kamui Kobayashi: ook erg snel, ook erg gedreven en een tikkeltje gek. Een leuk personage ook (geldt ook voor jou) en bovendien ook weer een coureur die ik mis in het F1 veld van nu.

Karakters wil ik zien. Of ik het nu over Senna, J.P. Montoya, Hamilton of Pastor Maldonado heb, het zijn de karakters van vroeger en van nu die de F1 de F1 maken.

Jouw opvolger bij Renault bijvoorbeeld, Kevin Magnussen, die heeft zeker ook talent, is zeker ook wel snel, maar het is geen karakter, een postzegel heeft meer grillen en rough edges dan de emotieloze Deen. Niets om hem af te kraken, maar gewoon niet echt een coureur waar je als fan van de sport warm van wordt. 

Begrijp je wat ik bedoel? In Nederland hebben wij nu Max Verstappen als extra reden om naar Formule 1 te kijken. De Japanners hadden dat dus met Kamui Kobayashi, maar Venuzuela had/heeft dat met Pastor Maldonado. Dus voor hen en alle F1-fans die van karakteristieke coureurs houden: blijf racen en, alsjeblieft, kom terug!

Foto: Lotus F1 Team