Seizoensreview F1 2015 - Nico Rosberg

images_Formule1_2015_nieuws-dec_hamilton_rosberg_USGP

Strijdbaar als hij is, kondigt Nico Rosberg voorafgaand aan 2015 aan om vol te gaan voor de titel. Diezelfde titel viel het seizoen daarvoor ten deel aan Lewis Hamilton, de persoon die de carrière van de Duitser in de weg lijkt te zitten. Ook in 2015 komt Rosberg er niet aan te pas met de ongenaakbare Mercedes, Hamilton is hem te snel af.

In Melbourne moet Rosberg genoegen nemen met een tweede plaats als zijn grote tegenstrever dominant naar de overwinning rijdt. Twee weken later in Maleisië gebeurt hetzelfde, al blijft Rosberg daar op de derde stek hangen wanneer landgenoot Vettel verrassend wint.

’He’s too slow’

De eerste irritaties ontstaan al in China waar Rosberg klaagt over de snelheid van zijn teamgenoot. Hamilton zou te langzaam rijden waardoor Rosberg onder druk van de Ferrari’s komt te staan. Het team grijpt in, vraagt de Brit om sneller te rijden en zo wordt de tweede een-twee van het seizoen een feit. In Bahrein is het Räikkönen die voor Rosberg de druiven zuur maakt. Onder grote druk van de Fin maakt Rosberg een fout en is de derde plek het maximaal haalbare.

Het Europese seizoen begint goed voor Rosberg. Met pole position en een overwinning in Barcelona revancheert hij zich. In de Grand Prix in het Prinsendom van Monaco krijgt Rosberg een cadeau van teamgenoot Hamilton als hij een pitstop maakt. Een tactische flater zorgt dat Hamilton de leiding verliest en Rosberg profiteert.

Bokkepruik

Vanzelfsprekend is het in Monaco Hamilton die de bokkenpruik draagt, maar ook Rosberg kan er wat van. Wint de ene Mercedes-coureur, is de ander niet te genieten en vice versa. Pakt Rosberg in Oostenrijk nog de overwinning, daarna komt een slechtere fase in het seizoen van de 30-jarige Duitser.

In België haalt hij nog een tweede plaats maar in Monza moet Rosberg de auto parkeren door een opmerkelijk motorfalen. Singapore wordt helemaal dramatisch voor Mercedes met slechts een vierde plaats voor Rosberg terwijl Hamilton uitvalt. Het is een van de zeldzame momenten waar de kwetsbaarheid van Mercedes naar voren komt.

In Rusland valt Rosberg uit met technische problemen. Een haperend gaspedaal houdt hem uit de punten en daardoor kan de beslissing al vallen in Amerika.

’Een stap te ver’

Die beslissing komt er ook op het Circuit of the Americas in Austin, Texas. Niet in de eerste plaats omdat Hamilton en Rosberg met elkaar in aanraking komen in de eerste bocht. De touché heeft weinig gevolgen voor de race op zich al is Rosberg erg boos en teleurgesteld na de race. De windvlaag of wielspin halverwege de race heeft meer invloed. Even raakt Rosberg naast de baan, verliest de leiding in de wedstrijd en het kampioenschap is beslist in het voordeel van Hamilton.

Blijdschap heeft de overhand bij Hamilton en het team, maar niet bij Rosberg die zich ook nog eens uit te tent laat lokken door een pet terug te werpen naar de afzender: Lewis Hamilton.

Op naar een nieuw seizoen

Verlost van de druk van het kampioenschap herpakt Rosberg zich in de laatste drie races van het seizoen. Met drie overwinningen in Mexico, Brazilië én Abu Dhabi lijkt de Duitser sterker dan ooit tevoren maar heeft hij er niets meer aan.

De drie overwinningen zorgen er wel voor dat Rosberg zijn beste seizoen ooit in de Formule 1 positief afsluit. Met 322 punten eindigt Rosberg op een tweede plaats en heeft hij alle reden om in 2016 zijn gram te halen en een gooi te doen naar het kampioenschap. Teambaas Toto Wolff zal het spel tussen zijn twee coureurs met argusogen bekijken.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden