Seizoensreview F1 2015 – Sebastian Vettel

Het was de meest opvallende transfer van de afgelopen jaren. Sebastian Vettel vond het na vier wereldtitels met Red Bull genoeg en koos voor een avontuur bij Ferrari. De Duitser baarde opzien, aangezien Ferrari structureel was verdwenen aan de top en Red Bull recent toch veel succesvoller was. Ondanks dat bleek de move van Vettel een wereldzet. Ferrari was in 2015 terug aan de top en Vettel was de enige niet-Mercedes-coureur die het Hamilton en Rosberg lastig kon maken.

Voor de meeste F1-fans was het aan het begin van het seizoen even wennen: Sebastian Vettel liep niet rond in de vertrouwde Red Bull-kleren, maar in een iets te groot Ferrari-pak. Vettel gaf vanaf de eerste dag bij Ferrari al aan dat bij de Italianen op z’n plek zat. En dat was terug te zien in zijn prestaties op het circuit. Vettel stond dit seizoen in totaal dertien keer op het podium en kwam drie keer als eerste over de finish.

Uitstekende start

Tijdens de eerste race in Melbourne laat Vettel zich meteen gelden. De Mercedessen zijn ongenaakbaar, maar Vettel stuurt zijn Ferrari naar keurige derde stek. In Sepang wordt alles nog mooier. Dankzij een uitgekiende pitstopstrategie en een waanzinnige race-pace verschalkt Vettel de coureurs van Mercedes en wint hij voor de eerste keer in een Ferrari.

Ook in China haalt Vettel het maximale uit zijn auto en wordt hij derde. Tijdens de race in Bahrein ziet hij teamgenoot Raikkonen voor het eerst dit jaar naar het podium gaan. De Duitser zelf moet het doen met een vijfde stek.

Op het stratencircuit van Monte-Carlo profiteert Vettel optimaal van een blunder bij Mercedes en komt hij als tweede over de meet. In Canada en Oostenrijk komt Vettel iets minder voor de dag. Hij moet het doen met een vierde en respectievelijk vijfde plaats. 

In Silverstone is Vettel opnieuw terug te vinden op het podium. In een knotsgekke race finisht de viervoudig wereldkampioen als derde. Dankzij een wereldstart in Boedapest pakt Vettel zijn tweede overwinning van het seizoen.

Als het F1-circus vervolgens de zomerstop ingaat staat Vettel op een keurige derde plek in het kampioenschap. De Duitser heeft bovendien twee keer zoveel punten als zijn teamgenoot Kimi Räikkönen. In theorie kan Vettel zelfs nog wereldkampioen worden. 

Wisselend succes

Op het circuit van Spa-Francorchamps wordt de tweede seizoenshelft afgetrapt. Helaas voor Vettel zonder succes. Vlak voor het vallen van de vlag ziet de voormalig Red Bull-coureur een puntenfinish in rook opgaan. De Duitser rijdt te lang op de harde band die twee ronden voor het einde van de race de geest geeft. Hierdoor finisht Vettel voor het eerst dit jaar buiten de punten.

In Monza ziet de Tifosi voor het eerst sinds 2013 weer een Ferrari-coureur op het podium staan. Toen was het Alonso en ditmaal is het Vettel die een tweede plaats binnenharkt. Twee weken later is Vettel in de straten van Singapore ongenaakbaar. Mercedes is het hele weekend veel te langzaam en ziet Vettel onbedreigd naar zijn derde overwinning van het seizoen rijden. 

Op het asfalt van Sukuza is de inmiddels vertrouwde pikorde weer in ere hersteld en wordt Vettel achter de Mercedes-coureurs derde. In Sotsji etaleert Vettel zijn uitstekende vorm door als tweede over de meet te komen. Aan het einde van de race in Austin wordt Hamilton gekroond tot wereldkampioen en staat Vettel voor de vijfde keer op rij op het podium. Ditmaal opnieuw met een derde plaats.

In de daaropvolgende Grand Prix op het nieuwe circuit van Mexico ziet Vettel voor de eerste en laatste keer dit jaar de finishvlag niet. Vettel maakte zelf een klein foutje, maar crashte daardoor wel hard in de muur. In Brazilië herstelt Vettel zich met een derde plaats. Tijdens de seizoensafsluiter in Abu Dhabi moet Vettel het doen met een vierde stek.

Al met al was het een uitstekend seizoen voor Vettel bij zijn nieuwe werkgever. De viervoudig wereldkampioen deklasseerde teamgenoot Räikkönen en eindigde als derde in de WK-stand. Als Ferrari net zo’n grote sprong kan maken als in de afgelopen winter, dan heeft Vettel in 2016 een goede kans om mee te doen voor de wereldtitel.