Formule 1 weekoverzicht 19 december

› Carmen Jorda kijkt terug op leerzaam 2015
› Mogelijke terugkeer van Aston Martin in Formule 1 nog ver weg
› Symonds: ‘Voorbijstreven Ferrari doet zeer’
› Toekomst van Italiaanse GP in Monza lijkt zeker
› Formule 1 op de Britse TV: BBC of ITV?

Carmen Jorda kijkt terug op leerzaam 2015

Carmen Jorda kende een leerzaam jaar met het Lotus F1 Team. De Spaanse dame fungeerde als ontwikkelingscoureur voor Romain Grosjean, Pastor Maldonado en Jolyon Palmer maar zat niet één keer achter het stuur. Jorda maakte vooral furore in de simulator waar ze wel veel tijd doorbracht voor de renstal uit Enstone. Leerzaam dus, volgens Jorda: “Ik heb het spel dat Formule 1 heet, leren kennen. Het was een fantastisch jaar voor me en ik heb veel geleerd van iedereen hier in Enstone.”

Jorda spreekt in een persbericht van hetzelfde Lotus zelfs van een hoogtepunt: “Binnenkomen in een Formule 1-team, de fabriek zien, welkom geheten worden in de familie die het team is. Dit had ik nog nooit ervaren dus daar ben ik erg dankbaar voor.” Voor Jorda is het grootste leerpunt van dit jaar het proces in het team: “Er is zoveel gaande binnen een team waar ik me niet bewust van was. Ik heb jaren gereden in snelle auto’s maar dit is toch compleet anders.” Over haar toekomst weet Jorda nog niet veel te melden: “Ik hoop dat ik goed nieuws bekend kan maken, ik ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen.”

Mogelijke terugkeer van Aston Martin in Formule 1 nog ver weg

De mogelijke terugkeer van Aston Martin in de Formule 1 is nog niet beklonken. Dat schrijft Adam Cooper, Formule 1-journalist. Aston Martin was in gesprek met diverse partijen over een partnerschap, de meest concrete gesprekken werden gevoerd met Force India terwijl ook Red Bull en Williams in beeld waren.

Desgevraagd verklaarde Aston Martins marketingdirecteur Simon Sproule dat er nog geen beslissing aangaande het autosportprogramma van het Britse automerk is gemaakt. “Het is onwaarschijnlijk dat we voor het einde van dit jaar een beslissing gaan nemen over Formule 1 of de rest van de autosport.” Sproule hint daarmee op het GTE-programma dat Aston Martin draait in het World Endurance Championship. “We moeten kijken wat ons plan gaat worden in de sportscars, we zijn niet alleen met Formule 1 bezig.

Symonds: ‘Voorbijstreven Ferrari doet zeer’

Er bestaat geen twijfel over: het sterke Williams uit 2014 werd dit seizoen fier voorbij gestoken door Ferrari. En dat doet zeer bij Team Williams, zo heeft technisch manager Pat Symonds laten weten in een gesprek met Autosport.com. “Ferrari heeft overduidelijk de meeste progressie gemaakt, ze stonden 0,3 procent achter ons en staan nu 0,3 procent voor ons. Dat doet pijn”, aldus Symonds.

Symonds concludeert dat Ferrari na een ‘slecht’ seizoen, zonder overwinningen, sterk is terug gekomen. Ferrari won dit seizoen drie races buiten de dominantie van Mercedes om, de rest van de concurrentie veranderde niet veel: “Red Bull is niet veel veranderd. Het is een feit, dat wanneer Mercedes faalde vorig seizoen, Red Bull ervan profiteerde.” Dit jaar volgde weer een derde plaats in het constructeurskampioenschap, toch lijkt de euforie bij Williams minder te zijn. “We zaten vorig jaar een stuk dichterbij dan dit jaar aan het eind van het seizoen, dat is waarschijnlijk waar. Maar in Monza bewezen we dat we nog steeds die ene procent achter Mercedes staan, net als een jaar geleden.”

Toekomst van Italiaanse GP in Monza lijkt zeker

De onzekerheid over het al dan niet doorgaan van de Italiaanse Grand Prix in Monza lijkt voorlopig uit de lucht. Dat heeft Ivan Capelli, president van de Automobile Club Milan gezegd tegen Autosport.com. Eerder dit jaar leek het er sterk op dat Monza van de kalender zou verdwijnen door een meningsverschil tussen de organisatoren en Formule 1-baas Bernie Ecclestone.

Dit geschil zou gaan over de hoogte van het bedrag dat de Italianen op tafel moeten leggen om überhaupt een race te mogen organiseren. Capelli, zelf ex-Formule 1-coureur, zegt nu dat een verandering in de wet heeft gezorgd dat de Milaanse automobielen club het verschil toch kan betalen met geld dat men binnenhaalt van externe partijen. Over de duur van het nieuwe contract is nog weinig bekend, al spreekt Capelli de wens uit om het 100-jarig jubileum te halen. Dat wordt gevierd in 2022.

Formule 1 op de Britse TV: BBC of ITV?

Onzekerheid is er nog wel altijd in de Britse TV-wereld. Vraag is wie naast Sky Sports volgend jaar de uitzendingen van de Formule 1 in Groot-Brittannië gaat verzorgen. BBC moet beknibbelen op het sportaanbod, ITV lijkt in te willen stappen. Vooralsnog is niets zeker, zo zei Bernie Ecclestone vrijdag tegen Press Association.

Feit is dat de BBC in principe nog drie jaar vastzit aan het contract met FOM, de bezuinigingen bij de Britse publieke omroep lijken daar geen uitzondering op. Ecclestone wil mogelijk een stokje steken voor het vroegtijdig uitstappen van BBC: “Ze bezuinigen op alle sporten die ze uitzenden en als we echt willen, kunnen we zeggen, ‘je hebt een contract en die dien je maar beter uit’”, aldus Ecclestone.

“Ze kunnen niet vroegtijdig uit het contract stappen. Wat er uiteindelijk gaat gebeuren is onduidelijk, wel liet Ecclestone weten dat hij in de afgelopen jaren onder de indruk geweest is van de uitzendingen van de Britten: “Ze hebben altijd zeer goed werk geleverd. Ik heb geen enkele problemen met ze, het enige is dat ze nu niet kunnen betalen wat ze in het verleden altijd gedaan hebben.”