Terugblik Moto2: Zarco kampioen, maar Rins de smaakmaker

Dat Johann Zarco wereldkampioen in de Moto2 zou worden, stond al vrij vroeg in het seizoen min of meer vast. Met acht overwinningen had ook niemand anders dan de Fransman recht op de titel. Maar ondanks de overduidelijke heerschappij van Zarco, die iedere overwinning vierde met een achterwaartse salto, waren de wedstrijden in de Moto2 dit jaar wel spannend.

Dat was niet zozeer aan de 25-jarige coureur uit Cannes te danken, die in 2015 eindelijk zijn eerste GP-zege in de Moto2 greep, maar aan het nieuwe bloed in de middenklasse van de MotoGP. Alex Rins deed in de Moto3 serieus mee om de wereldtitel, maar in zijn eerste jaar in de Moto2 liet de Spanjaard zien wat hij werkelijk in zijn mars heeft. Zarco blijft in de Moto2 om zijn titel te verdedigen, maar aan Rins zal hij zijn handen vol hebben. Die uitdaging neemt hij echter graag aan, zegt hij in een interview met MotoGP.com, waarin hij terugkijkt op het seizoen.  

Rookie Rins

Al in zijn eerste Moto2-race (Qatar) deed Rins mee om de knikkers. Hij finishte uiteindelijk als vierde in de openingswedstrijd, maar negen keer stond hij op het podium, waarvan twee keer (Indianapolis en Phillip Island) op de hoogste trede. Dat is opmerkelijk voor een nieuwkomer in een klasse. Rins legde Zarco het vuur aan de schenen. Door onervarenheid ging hij soms in de fout – en ook dat deed hij dan spectaculair (foto) – maar een rookiejaar afsluiten op de tweede plaats in het kampioenschap is knap. Zeker omdat de pas 19-jarige Catalaan geharde concurrenten  knap achter zich wist te houden. 

Rabat uitgeschakeld

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Rins zijn landgenoot Tito Rabat (foto), de scheidend wereldkampioen, niet achter zich had gehouden (met 3 punten verschil) zonder diens blessures, die hem hinderden en uiteindelijk drie wedstrijden aan de kant hield. Door de polsblessure van Rabat kreeg Zarco op de vrijdag in Japan de wereldtitel in de schoot geworpen, met vier races te gaan. Maar dan nog. Zarco had die titel vrijwel zeker toch wel gegrepen en het was niet Rabat die maakte dat het publiek op het puntje van de stoel ging zitten, maar Rins, samen met de Brit Sam Lowes, die één wedstrijd won en in negen andere wedstrijden in de top 5 finishte. Rins en Lowes (2015 was zijn tweede jaar in de Moto2) stonden afgelopen jaar in de Moto2 garant voor de spectaculaire acties. Soms iets te driest en iets te gretig, maar zij namen de risico’s, probeerden in gaatjes te duiken die er niet altijd waren en maakten de wedstrijden hard.

Ook Thomas Luthi (Zwi), Jonas Folger (Dui) en Xavier Simeon (Bel) schreven wedstrijden op hun naam en betraden het podium, maar zij deden geen van allen serieus mee om de titel.