Seizoensreview F1 2015 – Marcus Ericsson

Rust in de tent. Dat is de belangrijkste overwinning van Sauber dit seizoen. Na de nulscore in 2014 en het juridische getouwtrek met Giedo van der Garde concludeert teambaas Monisha Kaltenborn ‘over het algemeen gelukkig te zijn’ met de prestaties van het team in 2015.

Na een goede start van het seizoen weet het team die lijn niet door te zetten en valt terug. Sauber kan de ontwikkelingsrace niet bijbenen. Een grote update in Singapore levert uiteindelijk weinig op. Het seizoen gaat uit als een nachtkaars. In totaal rijden debutant Felipe Nasr en Marcus Ericsson 36 punten bij elkaar, goed voor een achtste plaats in de constructeurskampioenschap. Alleen McLaren en Manor presteren slechter in 2015.

Puntenscore

Marcus Ericsson draagt ‘slechts’ negen punten bij aan de totaalscore van 36. De Zweed, met slechts 16 races ervaring bij het inmiddels opgedoekte Caterham, begint het seizoen in Australië met een prima achtste plaats. Op zich is dat niet verrassend, omdat de wintertests hebben aangetoond dat Sauber er beter voorstaat dan een jaar eerder.

In Maleisië kwalificeert Ericsson zich in de top tien, voor het eerst in zijn korte loopbaan. Het succes van Australië kan hij niet herhalen. In de vierde ronde valt Ericsson uit, na een mislukte inhaalpoging op Nico Hülkenberg.

Pitstop

In China dringt de Zweed opnieuw door tot Q3. De tiende startplaats houdt hij in de race vast voor een punt. In Bahrein rijdt Ericsson op een achtste plaats, totdat een pitstop verkeerd uitpakt en hij uiteindelijk als 14de over de finish komt.

Het Europese seizoen komt moeizaam op gang met een 14de en een 13de plaats in respectievelijk Spanje en Monaco. In Groot-Brittannië is Ericsson in de running voor punten. Een verkeerde bandenkeuze doet hem uiteindelijk net buiten de top tien belanden. In de laatste race voor de zomerstop, in Hongarije, kan de Zweed eindelijk weer één punt toevoegen aan zijn totaal.

Puntenfinish

Na de onderbreking, waarin Ericsson door Sauber wordt bevestigd voor 2016, rijdt hij in België opnieuw in de punten met een tiende plaats. In Italië doet hij het nog een plekje beter, nadat hij na de kwalificatie wegens het blokkeren van Nico Rosberg van de tiende naar de twaalfde plaats is teruggezet. Het blijkt zijn laatste puntenfinish van het seizoen.

Met de update in Singapore valt Ericsson net buiten de punten en in Japan finisht hij als 14de. De Zweed valt vervolgens in Rusland en de Verenigde Staten uit. In Sotsji zit de race er al in de eerste ronde op na een touché met Nico Hülkenberg en in Austin wordt Ericsson geveld door elektrische problemen.

Slot van het seizoen

In de afsluitende drie races speelt Ericsson geen rol van betekenis. In Mexico is er nog wel een twaalfde plaats, maar in Brazilië en Abu Dhabi eindigt hij in de achterhoede. Ondanks een teleurstellend slot van het seizoen heeft Ericsson volgens eigen zeggen veel plezier gehad tijdens zijn eerste seizoen bij Sauber.

‘Ik heb bij dit team veel geweldige mensen leren kennen. En tijdens het seizoen heb ik veel geleerd. Daarom ben ik ook blij er volgend seizoen weer bij te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat wij ons in 2016 kunnen verbeteren’, aldus Ericsson.

Foto: Sauber F1