Formule 1 lunchnieuws 14 november

RBR_motoren_GPBrazil

› Marko en Horner bevestigen: 'Red Bull en Toro Rosso blijven in Formule 1'
› Max Verstappen en Carlos Sainz zeker van zitje in 2016
› Graeme Lowdon vertrekt na Abu Dhabi bij Manor
› Formule 1-wereld reageert geschokt op aanslagen Parijs

Marko en Horner bevestigen: 'Red Bull en Toro Rosso blijven in Formule 1'

Er lijkt een einde gekomen te zijn aan de motorencrisis van Red Bull. Helmut Marko en Christian Horner hebben bevestigd dat zowel Red Bull Racing als Scuderia Toro Rosso in 2016 op de grid staan. Horner zei in gesprek met het Britse Sky Sports: "We hebben ons ingeschreven voor het Wereldkampioenschap, dus als we uit de moeilijke positie omtrent motoren zijn, starten we in Melbourne." Horner gaf bij Sky echter nog geen uitsluitsel over een eventuele deal die er zou zijn. "Zodra we iets kunnen melden, zullen we dat zeker doen. Tot die tijd blijft het speculeren."

Helmut Marko bevestigde vrijdagavond lokale tijd in São Paulo ook dat Red Bull in 2016 op de grid staat. Marko deed dat bij het Duitse Sky Sports. "We hebben een motorenpartner gevonden voor volgend jaar maar nog niet alles is rond", aldus Marko. "2016 wordt voor ons een jaar om te focussen op de transitie naar standaardmotoren, om in 2017 sterker terug te komen." Het plan om standaardmotoren te introduceren, op initiatief van Jean Todt en Bernie Ecclestone lijkt daarmee een stuk realistischer. Wie die motoren dan gaat leveren is nog niet duidelijk.

De motorencrisis waar Red Bull én Toro Rosso zich in bevinden duurt al een lange tijd. Het huwelijk met Renault stond vanaf het begin van het seizoen onder druk en zowel Horner, Marko als Red Bull-eigenaar Dieter Mateschitz lieten weten dat een scheiding met Renault aanstaande was. Red Bull heeft gesprekken gevoerd met verschillende partijen waaronder Mercedes en Ferrari. Deze gesprekken zijn op niets uitgedraaid.

Max Verstappen en Carlos Sainz zeker van zitje in 2016

Met de doorbraak in de motorensituatie van Red Bull hebben Max Verstappen en Carlos Sainz zekerheid over volgend seizoen. Voor zover er nog twijfel bestond, stappen de beide coureurs volgend seizoen gewoon weer in de auto van Toro Rosso. De Toro Rosso wordt waarschijnlijk uitgedost met een krachtbron van Ferrari.

Red Bull-teambaas Christian Horner was duidelijk in zijn standpunt over Max Verstappen: "Teams kunnen het de komende jaren wel vergeten om Max te tekenen." Horner doelt daarmee op de belangstelling die er zou zijn vanuit andere teams. Onder meer Mercedes en Ferrari hebben laten weten gecharmeerd te zijn van de jonge Nederlander.

Graeme Lowdon vertrekt na Abu Dhabi bij Manor

De geruchten deden al sinds Mexico de ronde maar nu heeft Graeme Lowdon bevestigd dat hij Manor aan het eind van dit seizoen verlaat. Naast Lowdon verlaat ook John Booth het schip, twee heren die lang betrokken waren bij Manor. De reden van het vertrek van Lowdon en Booth zou een 'meningsverschil' zijn met eigenaar Stephen Fitzpatrick.

Lowdon gaf aan zich te willen richten op de komende races en dat de belangrijkste doelstelling voor dit seizoen bereikt was. "De belangrijkste taak was om te zorgen dat Manor kon blijven racen dit seizoen", aldus Lowdon tegen Autosport.com. "Daar hebben we hard voor gewerkt en het heeft zijn vruchten afgeworpen." De voornaamste verandering voor 2016 is dat Manor de motoren van Ferrari inruilt voor de krachtbron van Mercedes. "Dit is een erg moeilijk seizoen geweest maar het belangrijkste is dat Manor in 2016 kan blijven racen", aldus Lowdon.

Formule 1-wereld reageert geschokt op aanslagen Parijs

De aanslagen in Parijs hebben ook het Formule 1-circus in Brazilië niet onberoerd gelaten. Zowel de organisatie als teams en coureurs laten weten diep geschokt te zijn door de dramatische gebeurtenissen waarbij meer dan honderd personen het leven lieten. Max Verstappen reageert op Twitter: "My thoughts to all of the people in Paris that have to go through this terrible time..." Fernando Alonso laat weten geschokt te zijn: "Shocked. My heart goes out to all those affected in Paris."

Voor aanvang van de Grand Prix morgen op het circuit van Interlagos stond al een minuut stilte gepland voor slachtoffers van auto-ongelukken over de hele wereld. Formule 1 heeft in een tweet het volgende laten weten: "Our thoughts are with all those affected by the tragedy in Paris." Jean Todt en Bernie Ecclestone hebben namens de FIA en FOM nog niet gereageerd op de gebeurtenissen in Frankrijk.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden