MotoGP: Rossi tekent protest aan tegen straf

Valentino Rossi heeft bij het sporttribunaal CAS bezwaar aangetekend tegen de straf die hem is opgelegd na de MotoGP van Maleisië. De Italiaan kreeg drie strafpunten wegens gevaarlijk rijgedrag. Het gevolg daarvan zou zijn dat Rossi, die zeven punten voorsprong heeft in de strijd om het kampioenschap, bij de laatste wedstrijd van het seizoen, komend weekend in Valencia, vanaf de laatste plaats op de grid moet starten. Als het CAS het protest in behandeling neemt, wordt de straf opgeschort tot de daadwerkelijke behandeling. Dat kan wel een jaar duren.

Nog even terug naar vorig weekend in Maleisië. In de persconferentie voorafgaand aan de Grand Prix beschuldigde Valentino Rossi, tot ieders verrassing, de Spaanse Honda-coureur Marc Marquez ervan Jorge Lorenzo te helpen in diens strijd de wereldtitel te bemachtigen. Lorenzo is de teamgenoot van Rossi bij Yamaha, maar een landgenoot van Marquez. Het verschil tussen Rossi en Lorenzo was op dat moment elf punten in het voordeel van Rossi. Marquez, de regerend wereldkampioen, staat derde en heeft geen kans meer zijn titel te prolongeren. De wedstrijd ervoor, de GP van Australië, was Marquez lang verwikkeld in een gevecht met Rossi en Andrea Iannone, maar in de laatste ronde reed Marquez met een verbluffende ronde naar voren, verschalkte Lorenzo, en won de wedstrijd.

Rossi vond het verdacht dat Marquez zich zo lang bemoeide met het gevecht om de tweede plaats, terwijl hij blijkbaar de snelheid had om Lorenzo te verslaan. Volgens de Italiaan was het enige doel van Marquez om hem op te houden, zodat Lorenzo meer punten kon pakken. Pas toen Marquez zou hebben geweten dat Iannone sneller was dan Rossi, reed hij naar voren. Zowel Lorenzo als Marquez deden de complottheorie van Rossi af als onzin. “Vooral in de laatste ronde heeft Marquez mij enorm geholpen,” merkte Lorenzo cynisch op. “Waarom zou hij mij verslaan en zo vijf punten ontnemen als hij mij werkelijk zou willen helpen?”

Met het lanceren van zijn theorie zaaide Rossi – een meester in het opleggen van psychologische druk bij zijn directe rivalen – twijfel en het plantje groeide snel. Zijn theorie was niet te bewijzen, maar het tegendeel ook niet. Zodoende legde Rossi iedere beweging van zowel Lorenzo als Marquez onder een vergrootglas. In de trainingen reed Marquez een keer achter Rossi, die opzichtig overeind ging zitten en omkeek: zie je wel, hij moet mij hebben. In de kwalificatie reed Lorenzo een keer in de slipstream van Marquez: zie je wel, hij helpt Lorenzo… Dat er nog vier, vijf anderen achter Marquez aan reden, deed niet ter zake.

In de wedstrijd kwam de opgebouwde spanning tot een climax. In de zevende ronde sloeg de vlam in de pan. Dani Pedrosa was al in de verte verdwenen. Jorge Lorenzo had na een matige start twee Ducati’s, Valentino Rossi en Marc Marquez – die een volgens de complotdenkers opvallende remfout maakte op het moment dat Lorenzo vlak achter hem zat – ingehaald en trok er ook tussenuit. De Ducati’s konden het niet bijbenen en dus bleven uitgerekend Rossi en Marquez in elkaars buurt over om de derde plaats uit te vechten.

Geen van beiden kon wegkomen van de ander, Marquez zwermde om Rossi heen, in één ronde tijd haalden ze elkaar een keer of zeven in. Rossi keek geïrriteerd om en gebaarde ‘wat doe je nou?’ naar Marquez. In bocht 14 was Rossi het zo zat dat hij ineens in de remmen kneep. Hij wachtte tot Marquez in zijn achterwiel zat en dreef hem naar de zijkant van de baan. Marquez kon geen kant op en crashte.

De racedirectie wachtte tot na de wedstrijd, waarin Pedrosa won, Lorenzo tweede werd en Rossi derde, om beide coureurs te kunnen horen. Na afloop van die zitting liet racedirecteur Mike Webb weten dat Marquez weliswaar opvallend om Rossi heen zwermde, maar dat al zijn acties ‘clean’ en binnen de lijntjes van de reglementen waren. De actie van Rossi echter, die erkende dat hij Marquez bewust naar de buitenkant had gedreven maar niet met de bedoeling hem ten val te brengen, was volgens de driekoppige racedirectie over de grens. Hij werd daarom bestraft met drie penaltypunten. Omdat hij er al één had staan en zijn totaal op vier kwam, moet hij achteraan starten in de eerstvolgende wedstrijd. Die in Valencia dus.

Rossi ging meteen al in beroep bij de motorsportbond FIM, maar die schaarde zich achter de beslissing van de racedirectie en wees het beroep af. De enige weg die hem nog restte om te voorkomen dat hij van achteraan moet starten in de beslissende race, was die naar het CAS. Met zijn vervolgactie bracht Rossi zijn team nog verder in verlegenheid. Het team had immers al de straf voor Rossi geaccepteerd en erkend. Het team zit sowieso in een bijzonder ongemakkelijke spagaat, omdat het beide titelkandidaten in huis heeft. Lorenzo maakte het er ook al niet gemakkelijker op door in de persconferentie na de race te verklaren dat hij de straf voor Rossi te laag vond.  

Terwijl Rossi zijn laatste strohalm in stelling bracht, werd Marc Marquez thuis in Spanje belaagd door Italiaanse tv-ploegen en Rossifans. Daarbij zijn klappen gevallen en de politie moest eraan te pas komen om Marquez en zijn familie te ontzetten.

Wie er zondag ook kampioen wordt, Rossi of Lorenzo, het wordt pas zeker als er een uitspraak van het CAS ligt. Iedere glans van wat tot een week geleden het mooiste seizoen in jaren was, is inmiddels ook wel verdwenen.