US GP: Hamilton wint en wereldkampioen, Max 4e

IMG_0192

Lewis Hamilton heeft met zijn overwinning in de Grand Prix van Amerika het wereldkampioenschap van 2015 veiliggesteld. Sebastian Vettel kwam in het spektakelstuk niet verder dan een derde plaats waarmee de Brit zijn derde wereldtitel binnen heeft. Max Verstappen reed op zijn beurt een dijk van een race en kwam als vierde over de streep.

Hamilton en Rosberg deelden de leiding voor een groot deel van de race terwijl Vettel zich naar voren moest vechten om zijn concurrent van de wereldtitel te houden. Hamilton had de leiding tot de crash van Daniil Kvyat waar een safety car aan te pas moest komen. Het team besloot Hamilton nog eens binnen te halen voor verse banden waarna Nico Rosberg de leiding weer in handen kreeg. Na de herstart maakte Rosberg de fout met nog een aantal ronden te gaan, waardoor Hamilton de leiding over kon nemen.

Hamilton zou de leiding niet meer uit handen geven en Vettel zou Rosberg niet meer passeren voor de tweede plaats. Hamilton stelde hiermee zijn derde wereldkampioenschap veilig en was zeer geëmotioneerd op de teamradio.

Daniil Kvyat gaf met teamgenoot Daniel Ricciardo kleur aan het begin van de wedstrijd. De beide Red Bulls konden de heren van Mercedes goed weerstand bieden op de natte baan. Naarmate het circuit droger werd, liepen de beide Mercedessen uit. Kvyat raakte de macht over het stuur kwijt in de voorlaatste bocht door te ver over het kunstgras te gaan, Ricciardo verloor tijd doordat hij in contact kwam met Nico Hulkenberg. Die laatste moest de wedstrijd vroegtijdig beëindigen. 

Max Verstappen naar P4 in spektakelstuk

Voor Max Verstappen werd de race in Amerika een feest. Hij zat gedurende de beginfase van de wedstrijd vol in gevecht met Vettel en Raikkonen. Door de gebeurtenissen vooraan het veld schoof de Limburger op naar een vierde plaats en kwam bij de tweede safety car situatie zelfs even op de derde plaats. Vettel pareerde uiteindelijk de herstart van Verstappen en pakte de derde plaats terug. 

Voor Verstappen is het de tweede vierde plaats van het seizoen, eerder haalde hij diezelfde positie in Hongarije. Ook teamgenoot Carlos Sainz, die in de kwalificatie nog crashte, reed een dijk van een race. Sainz kon in de slotfase zelfs nog opschuiven naar een zesde positie. 

Drama voor Williams

De race kende op twee momenten de virtual safety car en een safety car. De eerste ‘VSC’ werd ingezet voor de onderdelen die op de baan lagen, daarna moesten de auto’s van Ericsson en Hulkenberg geborgen worden. De race in Amerika werd geen succes voor het Williams-team. Bottas moest al na een paar ronden de auto in de box parkeren. Hij was met Alonso betrokken in het incident in de eerste bocht waarbij hij zijn voorkant beschadigde. Het team besloot te wisselen naar de slicks maar dit bleek geen gelukkige keuze. De Fin mocht het nog even proberen op de intermediate maar werd even later naar binnen geroepen. Massa moest de wedstrijd verlaten met technische problemen.

De Safety Car werd halverwege de race ingezet toen Marcus Ericsson zijn Ferrari-aangedreven Sauber aan de kant moest zetten. Andere uitvallers in de wedstrijd waren Nico Hulkenberg (contact met Ricciardo), Kimi Raikkonen (problemen na crash), Romain Grosjean (remproblemen) en Will Stevens (technische problemen).

› Lees ook de reactie van Max Verstappen

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden