MotoGP: Vergooit Rossi wereldtitel door domme actie? *update*

151025_MAL_clash

Het lijkt erop dat Valentino Rossi door een domme, onbesuisde actie zijn tiende wereldtitel vergooit. Het heeft er alle schijn van dat Rossi in de zevende ronde van de MotoGP van Maleisië zo geïrriteerd was door Marc Marquez dat hij de Honda-coureur opwachtte en hem bewust van de motor tikte. Voor zijn actie krijgt Rossi drie strafpunten en moet hij de race in Valencia - de laatste van het seizoen - van achteraan op de grid starten. De race werd gewonnen door Dani Pedrosa, met Jorge Lorenzo op de tweede plaats en Rossi derde. Rossi heeft nu een voorsprong van nog maar 7 punten op Lorenzo.

" target="_blank">Kijk hier naar de beelden van het incident

De clash tussen Rossi en Marquez leidde tot hevige discussies. Was deze straf - achteraan starten - niet aan de lage kant? Had de wedstrijdleiding niet meteen moeten ingrijpen met een zwarte vlag of een ride-through-penalty, in plaats van de beslissing uitstellen tot na de race? Iedereen was het er wel over eens dat de actie van Rossi niet door de beugel kon, zelfs niet als hij door Marquez zou zijn uitgedaagd. "Marc is een racer," zei Pedrosa, winnaar van de wedstrijd en teamgenoot van Marquez. "Moet hij dan in de remmen gaan om Valentino ruim baan te geven, terwijl hij zelf op het podium kan komen? Natuurlijk gaat Marc de strijd aan. Dit is toch racen? Ik ben degene die al jaren roept dat we voorzichtig moeten zijn, dat het kalmer aan moet. Valentino is juist degene die dan zegt dat het racen is en dat we niet moeten zeuren. Wat wil hij nou?"

Sinds Rossi donderdag in de persconferentie voorafgaand aan de Grand Prix van Maleisië Marquez ervan beschuldigde Lorenzo te helpen in de strijd om de wereldtitel, is het oorlog tussen de twee. Ze zochten elkaar voortdurend op, zo leek het. In de race was het ook al vroeg prijs. Jorge Lorenzo had een lastige start en moest eerst twee Ducati's passeren voordat hij zich achter Rossi kon nestelen. Met een agressieve move passeerde Lorenzo zijn Yamaha-teamgenoot en even later kon hij langs Marc Marquez naar de tweede plaats. Daarom ontspon een weergaloos duel tussen Marquez en Rossi, waarbij de twee elkaar in één ronde minstens zeven keer afwisselden. Door het duel om de derde plaats, konden Pedrosa en vooral ook Lorenzo ruim 2 seconden weglopen.

Rossi reageerde in de zesde ronde al geïrriteerd op Marquez. Hij draaide zich om en gebaarde 'wat doe je nou?!' naar de Spanjaard. Toen Marquez opnieuw wilde passeren, zocht Rossi de buitenkant van de bocht op. "Ik zocht de betere lijn op, aan de buitenkant," verklaarde Rossi. Bij het uitkomen van de bocht leek Rossi Marquez op te wachten en tikte hem van de motor. Het heeft er alle schijn van - zegt ook de wedstrijdleiding - dat dat een bewuste actie was van de veteraan. Duidelijk was ook dat Rossi zijn been bewoog, maar of hij Marquez daarmee letterlijk van de baan schopte, blijft vooralsnog onopgehelderd. "Het is toch raar?," vroeg Pedrosa zich af. "Valentino beweegt zijn been en het volgende moment crasht Marc. Dat is een slechte zaak. Voor hem, voor Marc, voor het kampioenschap, voor de sport. Een groot kampioen onwaardig."

Nadat zowel Marquez als Rossi waren gehoord door de wedstrijdleiding liet Rossi verstek gaan in de podiumpersconferentie, waar Jorge Lorenzo, teamgenoot en belangrijkste concurrent van Rossi, met een gezicht op onweer zat. Lorenzo vond dat de Italiaan geen recht had op de 16 punten die hij met de derde plaats verdiende. "Het is door zijn toedoen dat Marc crashte, dus zou Valentino evenmin punten moeten krijgen," reageerde Lorenzo bitter. "Hij wordt nu beloond voor het uit de race schoppen van Marc. Dat is niet fair. Ik respecteer de beslissing van de wedstrijdleiding, maar ik ben het er niet mee eens. Iedere andere coureur was gediskwalificeerd. Anderen krijgen zwaardere straffen voor minder. Maar die heten geen Valentino Rossi..."

Later reageerde Rossi wel, in een door hemzelf belegde persconferentie. "Marc reed alleen maar om mij in de weg te zitten. Hij heeft niet verloren, ik heb verloren. Door hem verlies ik het kampioenschap." Rossi gaf toe dat hij Marquez wilde ophouden en hem van zijn lijn wilde laten afwijken. "Maar hem laten crashen was niet mijn bedoeling."
Ook Marquez gaf in een eigen persconferentie zijn visie: "Moet ik dan niet meedoen omdat het Valentino niet uitkomt dat ik tegen hem race? Ik ga met iedereen de strijd aan, dus ook met Valentino. In Valencia ga ik weer voor de overwinning of ten minste een zo goed mogelijk resultaat." Marquez gaf toe dat door de uitlatingen van Rossi afgelopen donderdag, over Marquez' vermeende hulp aan Lorenzo, zijn idee over Rossi was veranderd. "Mijn instelling ten aanzien van hem ook. Het is te belachelijk voor woorden wat hij insinueert."
Toch oordeelde de wedstrijdleiding dat Marquez wel degelijk opzettelijk Rossi 'bezig hield' zodat de twee aan kop van de wedstrijd een gaatje konden slaan. Maar, zo verklaarde wedstrijdleider Mike Webb, "alle passeeracties van Marquez waren 'clean'. Hij heeft niets gedaan wat tegen de regels was. De actie van Rossi was dat wel: hij heeft door gevaarlijk rijgedrag een andere rijder ten val gebracht en we hebben de stellige indruk dat die actie opzettelijk was." 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden