MotoGP: Marquez wint sensationele race, Lorenzo loopt in op Rossi

images_MotoGP_2015_oktober_3001_16_2015_aus_mgp_podcast.big

Superlatieven schieten tekort om de MotoGP van Australië te vatten; ‘sensationeel’ komt het dichtst in de buurt. De wedstrijd op Phillip Island was een aaneenschakeling van hoogtepunten. Het aantal inhaalacties tussen Marc Marquez, Jorge Lorenzo, Andrea Iannone en Valentino Rossi (in die volgorde kwamen ze over de streep) kwam op maar liefst 52. Lorenzo leek de wedstrijd op zak te hebben, maar Marquez wist hem in de laatste ronde toch nog te verschalken. Met zijn tweede plaats liep Lorenzo iets in op Rossi. Het verschil tussen de twee is nu elf punten, met nog maar twee races voor de boeg.

Bij alle vier de kemphanen spoot de adrenaline uit de oren na de 27 ronden van de Australische GP.  De wedstrijd was zo spectaculair dat Valentino Rossi niet eens wakker kon liggen van zijn vierde plaats. “Het resultaat had beter gekund, maar dit was echt een waanzinnige race! Ik heb alles geprobeerd om Andrea Iannone voorbij te komen, maar het ging echt niet.” Voor pas de tweede keer dit seizoen stond de veteraan niet op het podium.

Lorenzo had vanaf de eerste ronde de beste papieren. Slechts een paar keer moest hij de leiding prijsgeven, soms aan Iannone, soms aan Marquez. Doordat Iannone, Marquez en Rossi het met elkaar aan de stok kregen, lukte het de Spaanse Yamaha-coureur om weg te rijden. Marquez wist het gaatje echter dicht te rijden. Lorenzo probeerde uit alle macht de deur dicht te houden, maar de scheidend wereldkampioen kon er door nét iets later te remmen toch voorbij. “Die laatste ronde was als een kwalificatieronde,” zei Marquez. “Ik heb alle mogelijke risico’s genomen.”

Met de tweede plaats was Lorenzo toch wel tevreden. “Ik had dit resultaat verwacht, want Marc was het hele weekend al iets sneller. Maar bij het ingaan van de laatste ronde had ik toch de hoop dat ik het zou redden. Wat ik niet had verwacht, is dat Andrea zo sterk zou rijden, maar ik ben hem er wel dankbaar voor, want hij heeft Valentino op de vierde plaats gehouden en dat is goed voor mij.”

Op de vraag of hij de Italiaan – nauw bevriend met Rossi – vanavond op een biertje trakteert, antwoordde de Spanjaard grijnzend: “Op wel tien biertjes!” Die had Iannone dan ook stuk voor stuk verdiend. Hij was de smaakmaker van de wedstrijd, met een briljante inhaalactie (video) waarbij hij in één beweging eerst Marquez en vervolgens Rossi inhaalde. Dat hij aan de finish kwam was al een prestatie op zich: in de tweede ronde had Iannone, aan de leiding rijdend, een aanvaring met een meeuw. Iannone wist zich wonderbaarlijk snel te herstellen van de schrik en ook de flinke hap uit de kuip van zijn Ducati weerhield hem er niet van de wedstrijd van zijn leven te rijden.  

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden