Hamilton wint in Sotsji, Verstappen pechvol P10

Lewis_Hamilton_Mercedes_AG_F1_Grand_Prix_Rusland_2015

Lewis Hamilton heeft weer een flinke stap richting de kampioenstitel gezet. Met het vroege uitvallen van Nico Rosberg kon hij onbedreigd naar de zege rijden. Max Verstappen werd geraakt bij een crash na de start en moest zich van achteraan weer opwerken met als resultaat tòch een puntje met P10.

Het spektakel was er direct na de start toen Marcus Ericsson en Nico Hulkenberg elkaar raakten en uit de race crashten. Max Verstappen werd daar ook bij geraakt en kreeg een probleem aan zijn linker achterwiel en had schade aan onder andere de vloer van zijn auto. Een pitstop was nodig, waardoor de jonge Limburger weer achteraan opnieuw mocht beginnen vanaf de 18e plek.

De safety car zorgde ervoor dat hij weer kon aanhaken en tijdens de pitstops zelfs even op P11 reed. Niet lang daarna waren zijn banden op en mocht hij wederom de pits in voor een nieuwe set. Hij keerde terug en bivakkeerde een tijd op P14 achter eerst Maldonado en vervolgens Fernando Alonso.

Vooraan was inmiddels ook al een en ander gebeurd. Rosberg kreeg een probleem met zijn gaspedaal en kon niet meer verder. Volgende die uit de race ging was Romain Grosjean. Hij crashte hard in de barriers, maar kon ongedeerd uitstappen. Toen was Carlos Sainz aan de beurt. Problemen met zijn remmen leidden tot een spin en een crash, gelukkig veel minder hard dan gisteren, maar ook zijn race was voorbij. Een ronde later moest ook Ricciardo opgeven met een defecte wielophanging. Max Verstappen klom zo door naar P12.

De strijd ging vervolgens om het laatste treetje van het podium. Sergio Perez had lang standgehouden op P3, maar zag uiteindelijk Valtteri Bottas en Kimi Raikkonen aan zich passeren. De twee Finnen waren echter nog niet uitgevochten en in de één-na-laatste ronde raakte Raikkonen Bottas bij een inhaalactie, waarbij de jongste van de twee zijn strijd moest staken. Raikkonen moest zich na de race bij de stewards melden, van wie hij een 'drive-through-penalty' kreeg, die, omdat de race al afgelopen was, werd omgezet in een straf van 30 seconden.

Lewis Hamilton kreeg er weinig van mee en stoomde door naar zijn 42e Grand Prix-overwinning met een ruime marge op Sebastian Vettel. Sergio Perez bedankte de twee vechtende Finnen en mocht de champagne spuiten vanaf de derde trede van het podium.

Na de finish werd ook P10 Fernando Alonso bestraft met vijf seconden omdat hij in bocht 16 over de lijntjes was gegaan. Het resultaat voor Max Verstappen was daarmee uiteindelijk toch nog een 10e plaats en een WK-punt, wat gezien zijn pech bij de start toch weer een prima prestatie was.

Tevens werd Mercedes na het uitdelen van de straf aan Kimi Raikkonen wereldkampioen bij de constructeurs. Met nog vier races te gaan verlengt het Duits-Britse team de titel met binnenkort ook het rijderkampioenschap in het vooruitzicht.

 Lees hier de reactie van Max Verstappen na de race

Uitslag F1 Grand Prix van Rusland

P. Coureur Tijd
1 Hamilton/Mercedes 1h37:11.0
2 Vettel/Ferrari +5.9s
3 Perez/Force India +28.9
4 Massa/Williams +38.8
5 Kvyat/Red Bull +47.5
6 Nasr/Sauber +56.6
7 Maldonado/Lotus +61.0
8 Raikkonen/Ferrari +72.3
9 Button/McLaren +79.4
10 Verstappen/Toro Rosso +88.4
11 Alonso/McLaren +91.2
12 Bottas/Williams +1 ronde
13 Merhi/Manor +1 ronde
14 Stevens/Manor +2 ronden
15 Ricciardo/Red Bull  
DNF Sainz/Toro Rosso  
DNF Grosjean/Lotus  
DNF Rosberg/Mercedes  
DNF Hulkenberg/Force India  
DNF Ericsson/Sauber  

Foto: Mercedes AMG F1

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden