Hamilton snelt naar winst in GP België, Max in de punten

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van België gewonnen. De Brit was gedurende de hele race sneller dan teamgenoot Nico Rosberg, Romain Grosjean bracht de race op een derde plaats tot een einde na een onverwachte klapband van Sebastian Vettel.

Nico Hulkenberg zou de race niet beginnen vanaf de grid. De boomlange coureur merkte bij de outlap een gebrek aan vermogen in de Mercedes en bracht de auto onmiddellijk terug in de pitbox. Uiteindelijk kwam hij wel aan de start van de opwarmronde en sloot hij ook gewoon aan op de grid, hier zwaaide hij vrijwel direct met zijn armen en zo besloot Charlie Whiting de start af te breken.

In de extra opwarmronde kreeg ook Carlos Sainz problemen, hij werd eveneens naar binnen geroepen door zijn team en kon na een reset zijn weg vervolgen, weliswaar op achterstand.

Lewis Hamilton had een onbedreigde start en kon het veld redelijk snel op veilige afstand rijden. Ook na de stops kwam de Brit niet in de problemen, en kon Nico Rosberg na een matige start terug komen naar de tweede plaats. Sergio Perez was de enige die Hamilton kon bedreigen na de start met een actie voor Les Combes,

Valtteri Bottas kende meer problemen toen hij naar zijn team kwam voor een set verse banden. De communicatie bij Williams verliep daar niet vlekkeloos en zo werd de Fin de baan opgestuurd met drie zachte banden en één harde. Dat is volgens de reglementen niet toegestaan en het leverde Bottas dan ook een drive-through penalty op.

Het grootste feest wordt vanavond wellicht gevierd bij Lotus. Niet omdat Pastor Maldonado weer de finish niet wist te bereiken, des te feestelijker was de vierde plaats voor Romain Grosjean. De Fransman liet de snelheid van de Lotus gelden en passeerde onder andere Daniel Ricciardo alsmede Sergio Perez.

Daniil Kvyat reed aanvankelijk een race in de middenmoot maar de strategie van Red Bull zorgde dat de Rus in de slotfase nog wat punten kon sprokkelen. Eerst was Felipe Massa prooi voor Kvyat, even later werd ook Sergio Perez om de oren gereden aan het eind van Kemmel straight.

Grosjean hield tot het einde uitzicht op de derde plaats maar zou er in principe niet aan te pas komen bij Sebastian Vettel. Tot de Duitser op twee ronden van het einde bij het opgaan van Kemmel straight zijn achterband in het niets zag verdwijnen. Dit terwijl het team beweerde door te kunnen tot het eind van de race.

Voor Grosjean was het zijn eerste podiumfinish sinds de Grand Prix van de Verenigde Staten in 2013. In de WK-stand loopt Lewis Hamilton weer een aantal punten uit tenopzichte van Nico Rosberg. Sebastian Vettel verliest in het kampioenschap de aansluiting door zijn klapband, de Duitser kwam binnen op een achttiende positie.

P8 voor Max

Gestart op een positie die niet naar wens was, kon Max Verstappen eigenlijk alleen maar vooruit kijken in zijn thuisrace. Verstappen profiteerde uiteraard van de afwezigheid van Hulkenberg en Sainz op de grid maar stond ook op de baan zijn mannetje. Binnen elf ronden had de Limburger zicht op de punten. Hij bezegelde dat nog eens met een inhaalactie in Blanchimont, waar hij Felipe Nasr aan de buitenkant voorbij reed.

Valtteri Bottas viel tien ronden voor het eind ten prooi aan de inhaalskills van Verstappen die daarmee op P8 terecht kwam. In de laatste ronde was ook Kimi Raikkonen binnen bereik, een inhaalactie aan adres van Kimi Raikkonen bij Les Combes leek te slagen. Het rempunt werd echter niet gehaald en zo kon de Fin counteren om P7 te behouden.

Voor Max Verstappen bleek een achtste positie het maximaal haalbare na een imponerende inhaalrace vanaf P19. Lees hier zijn reactie na de race.

Foto: Mercedes GP