Kwalificatie GP België: Hamilton pakt pole met overmacht

Kimi_Raikkonen_Q2_GP_Belgium_2015

Panne voor Raikkonen, problemen met het vermogen voor Verstappen en de pole position voor Lewis Hamilton. Dat zijn de hoogtepunten van kwalificatie voor de Grand Prix van België, die na het uitdelen van een aantal straffen leidt tot een interssante startgrid voor de race van morgen.

Q1 kende weinig verrassingen. Ondanks hun vooraf zekere laatste startplaatsen gingen Alonso en Button gewoon de baan op, maar overleefden allebei de eerste schifting niet. Max Verstappen bleef ook maar tenauwernood in de top-15. Hij klaagde over een gebrek aan vermogen en reed de 13e tijd.
De afvallers na Q1 waren Felipe Nasr, Jenson Button, Fernando Alonso en de beide Manors van Roberto Merhi en Will Stevens

In Q2 was het eerst Kimi Raikkonen die moest opgeven. Zijn auto hield er op de baan mee op, naar het leek door een defecte aandrijving. Tijdens de rode vlagsituatie die volgde was het vervolgens Max Verstappen die zijn auto in de pits parkeerde. De aanleiding was volgens het team niet een probleem met de auto, maar de banden en de motor werden gespaard. Met de tien zekere strafplaatsen op de grid was er verder weinig meer te winnen voor Verstappen.
De afvallers na Q2 waren: Nico Hulkenberg, Daniil Kvyat, Marcus Ericsson, Kimi Raikkonen en Max Verstappen. 

Tijdens de laatste en beslissende sessie was weer snel duidelijk dat Mercedes met afstand de sterkte auto heeft. Lewis Hamilton pakte de pole met bijna een halve seconde voorsprong op teamgenoot Nico Rosberg. Sebastian Vettel kwam niet verrassend genoeg niet verder dan P9. Het zijn nu vooraan Valtteri Bottas en Romain Grosjean die achter de machtige Mercedessen van start mogen gaan. 

De wedstrijdleiding gaat nu de strafplaatsen verwerken die het gevolg zijn van de verschillende motor- en versnellingsbakwissels. Vooralsnog lijkt Alonso op P20 te starten, Button op P19 en Verstappen op P18.

Uitslag kwalificatie Grand Prix België

(De definitieve startopstelling wordt later vastgesteld.)

P. Coureur Tijd
1 Hamilton/Mercedes 1:47.197
2 Rosberg/Mercedes +0.458
3 Bottas/Williams +1.340
4 Grosjean/Lotus +1.364
5 Perez/Force India +1.402
6 Ricciardo/Red Bull +1.442
7 Massa/Williams +1.448
8 Maldonado/Lotus +1.557
9 Vettel/Ferrari +1.628
10 Sainz/Toro Rosso +2.574
11 Hulkenberg/Force India  
12 Kvyat/Red Bull  
13 Ericsson/Sauber  
14 Verstappen/Toro Rosso  
15 Raikkonen/Ferrari  
16 Nasr/Sauber  
17 Button/McLaren  
18 Alonso/McLaren  
19 Stevens/Manor  
20 Merhi/Manor  

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden