F1 halfjaarrapport: Manor GP

De één-na-laatste renstal die we in het halfjaarrapport behandelen is het geplaagde Manor. Het team kent de nasleep van problemen vorig jaar en probeert zich zo kranig mogelijk door het seizoen te vechten.

Onder de Russische vlag is het voormalige Marussia omgeturnd in Manor GP. Waar het team de laatste races van het 2014 seizoen niet kan deelnemen, blijft het ook begin 2015 behelpen voor de renstal. Halverwege februari verschijnt het bericht dat Manor niet meer onder financiële curatele staat, en dan begint de race tegen de klok om de Grand Prix van Melbourne te halen.

Dan moet er nog gezocht worden naar twee coureurs. Will Stevens’ laat al snel zijn stoeltje schuimen, pas vijf dagen voor de wedstrijd in Australië wordt bekend dat Roberto Merhi de tweede coureur wordt. Echter zal geen van beiden instappen. Ondanks dat beide auto’s door de FIA keuring geraken wordt er niet gereden.

Strijd met elkaar

In Maleisië lijkt het team ‘gewoon’ te starten, echter moet de Brit Stevens van de zijlijn toekijken. Problemen met het brandstofsysteem voorkomen dat hij aan de start komt terwijl Roberto Merhi de wedstrijd finisht.

Pas in China komt Stevens voor het eerst aan de start. Het vechten met andere teams komt er niet van, daarvoor is de achterstand van Manor te groot. Merhi krijgt keer op keer toestemming om weer een Grand Prix te rijden. Merhi en Stevens blijken elkaars grote tegenstanders en dat pakt na de eerste helft van het seizoen in het voordeel uit van de Spanjaard.

De beste prestatie van het team komt op Silverstone waar Mehri en Stevens respectievelijk als twaalfde en dertiende binnen komen. Het team kon in eigen huis even schitteren in een verder kleurloos seizoen. Ook de nieuwe auto, zoals in het begin van het seizoen aangekondigd, lijkt in Spa-Francorchamps nog niet zijn opwachting te maken.

Punten zoals Jules Bianchi die haalde vorig jaar, lijken er voorlopig niet in te zitten voor Manor.