MotoGP: Lorenzo verdringt Rossi van de eerste plaats

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar in Brno was het dan toch eindelijk een feit: Jorge Lorenzo heeft de leiding overgenomen van Valentino Rossi in de strijd om de MotoGP-titel. Rossi wist de schade echter beperkt te houden door opnieuw op het podium te finishen. Dankzij die derde plaats staan de beide teamgenoten nu op een gelijk aantal punten, maar omdat de zege in Tsjechië al de vijfde was voor Lorenzo dit seizoen en Rossi er drie op zijn naam heeft, is de eerste plaats voor de Spanjaard.

De wedstrijd in Brno was eigenlijk al na een ronde of vijf beslist. Valentino Rossi was slecht weggekomen van de derde plaats op de grid. Toen hij na twee ronden de derde positie weer had herwonnen, waren Jorge Lorenzo en Marc Marquez al ruim twee seconden uitgelopen. Marquez kon Lorenzo nog heel even volgen, maar moest zijn landgenoot een paar ronden later ook laten gaan. Met zijn bekende constante precisie bouwde Lorenzo zijn voorsprong ronde na ronde uit, ook toen banden zo zachtjes aan versleten raakten. “Ik was een beetje ongerust over de banden, maar kon de snelheid er redelijk in houden, ondanks dat ik steeds meer begon te glijden,” vertelde Lorenzo. “Ik wist dat de voorsprong genoeg was en nam niet meer alle risico’s. Het fijn om voor het eerst sinds tweeëneenhalf jaar weer aan de leiding te gaan in het kampioenschap. We zijn er nog lang niet; er komen nog een paar wedstrijden aan waarin ik denk dat Valentino in het voordeel is.”

Rossi had wel zien aankomen dat hij de leiding zou kwijtraken. “Jorge is zo sterk op het moment. En ik had een slechte start, kon niet goed in het ritme komen en was in gevecht met de machine. Ik was gewoon niet snel en niet sterk genoeg om bij die mannen in de buurt te komen. Het is zeldzaam spannend in het WK. We zijn elf wedstrijden onderweg en we staan op evenveel punten. Dat is al lang niet meer voorgekomen.”

Marc Marquez kon met zijn tweede plaats weer een beetje terrein goedmaken en staat nu derde. “Winnen lukte niet en dat wist ik eigenlijk van tevoren wel al,” zei de Honda-coureur. “Mijn doel was om voor Valentino te blijven en op die manier zo veel mogelijk punten af te snoepen. Met de tweede plaats ben ik dik tevreden.”