MotoGP: Lorenzo verpulvert baanrecord in heet Brno

Het talrijke publiek op de tribunes en taluds van het Automotodrom Brno kregen een van de beste kwalificatiesessies van het seizoen tot nu toe voorgeschoteld. Op het Tsjechische circuit had Jorge Lorenzo ’s morgens al het baanrecord van Cal Crutchlow uit 2013 verbeterd; in de kwalificatie deed de Spanjaard er nog een schepje bovenop door als eerste MotoGP-coureur de grens van 1.55 te doorbreken. Uiteraard leverde dat baanrecord Lorenzo pole-position op, voor zijn landgenoot Marc Marquez en zijn teamgenoot Valentino Rossi.

De coureurs waren aanmerkelijk sneller dan gisteren tijdens de vrije trainingen. Dat hadden ze onder meer te danken aan de iets lagere temperaturen. Het asfalt werd tijdens de kwalificatie 44 graden, tegen 50 graden op vrijdag. Door die iets minder hoge temperaturen kregen de banden meer grip op het uitdagende circuit in de heuvels bij Brno. Jorge Lorenzo (foto) had zijn zaakjes daarbij het beste voor elkaar. In de ochtend had hij al een snelle ronde afgeleverd met een nieuwe achterband. “Ik vermoedde dat ik met een nieuwe achter- én voorband nog wel iets sneller kon,” vertelde de Yamaha-coureur. “Dat bleek inderdaad zo te zijn en dat is heel prettig, want het was nog niet eens een 100 procent perfecte ronde en Marquez kwam heel dichtbij met zijn tijd. Het wordt even afwachten wat het weer gaat doen.”

De snellere tijd van Marquez was echter net niet snel genoeg voor de pole. “Geeft niet,” vond de Honda-rijder. “De eerste rij was belangrijk en voor de race zal het ritme doorslaggevend zijn. Ik zie zeker mogelijkheden op deze baan, ook al is Jorge absoluut de favoriet.”

Valentino Rossi wist zich pas voor de tweede keer dit jaar – de GP van Tsjechië is de elfde wedstrijd van het seizoen – op de eerste rij te nestelen. “Ik weet niet of het genoeg is om de wedstrijd te kunnen winnen,” temperde de klassementsleider in het WK de verwachtingen. “Jorge is duidelijk the man to beat en Marc is ook sterk. We zullen zien. Maar met een start vanaf de derde plaats heb ik zeker meer kansen dan met een start vanaf de achtste plaats. Het wordt een kwestie van goed starten en bij zien te blijven en dan zien we wel hoe het loopt.”

Moto2: Zarco pakt vijfde pole van het jaar

Met alweer zijn vijfde eerste-startplaats van dit seizoen is de Fransman Johann Zarco (foto) hard op weg zijn leidende positie in het Moto2-WK verder te verstevigen. Met 71 punten voorsprong kan Zarco zich wat veroorloven. Alex Rins, de winnaar van de vorige wedstrijd – vorige weekend in Indianapolis – staat op de derde plaats, regerend wereldkampioen Tito Rabat op de tweede.

Rabat had iets goed te maken na Indianapolis en beroerde trainingen op vrijdag. Voor de tweede dag in Brno werd zijn machine grondig aangepast door het Marc VDS Team en dat hielp. “Ik voelde me nu veel beter op de machine en was ook aanzienlijk sneller. Jammer genoeg geen pole, maar wel eerste rij en dat is voornaam,” sprak Rabat.

Moto3: Rossi trots op Antonelli

Niccolo Antonelli (foto) is een van de protegés van Valentino Rossi. Hij rijdt weliswaar niet voor het VR Sky Team van de grootmeester, maar heeft wel het voorrecht met Rossi op diens ranch te mogen trainen en de adviezen van de negenvoudig wereldkampioen te krijgen. Het is dus niet zo verwonderlijk dat Rossi na afloop van de kwalificaties een complimentje uitdeelde aan Antonelli, die de pole-position in de Moto3 wegkaapte voor de neus van WK-leider Danny Kent.

De drie die vorige week in Indianapolis – alle drie voor het eerst – op het podium stonden na hun gewaagde keuze voor droogweerbanden, waren in Brno geen schim van een week geleden. Kersvers Grand Prix-winnaar Livio Loi kwalificeerde zich als 29ste, nummer 2 John McPhee deed het met de tiende tijd nog niet slecht, nummer 3 Philipp Oettl start in Brno als 24ste.