NK Autocross: Coureurs gebruiken verstand in Lochem

NK Autocross in Lochem

De vierde ronde in het Eurol/Veka Nederlands Kampioenschap werd afgelopen week verreden in het Gelderse Lochem. Het was de beurt aan de vrijwilligers van Acc Laren om ruim 200 coureurs te ontvangen voor wederom een wedstrijd in het oosten des lands.

Het tot nu toe met het weer geplaagde kampioenschap kreeg op een mooie zomerdag in Lochem eindelijk wat het wilde. Strijd en zon, vooral dat laatste ontbrak nog wel eens in de eerste drie NK’s. Lars Goossens was een van de coureurs die zijn kunsten liet zien op de zonnige omloop in Lochem. Hij plaatste zich als vijfde voor de finale en kon na een bliksemstart als eerste de eerste bocht in duiken. De 22-jarige hield onder meer kampioenschapsleider Tim ten Dolle achter zich, ook zal zo’n jonge coureur met 25 jaar. “Het is ons tweede serieuze seizoen in de superklasse en hebben eindelijk eens het geluk aan onze zijde”, vertelt Goossens met trots. Vooral in het achterblijvende verkeer kon Goossens het verschil maken om de overwinning te pakken.

“Op den duur zag ik de neus van Ten Dolle weer naast mij”, zegt Goossens. “Dankzij een achterblijver waar ik wel voorbij kon komen en hij blijkbaar niet wist ik mijn eerste winst in de superklasse op het NK te pakken.” Ten Dolle verklaarde na afloop dat hij het niet gemakkelijk had om achterblijvers in te halen: “Op zo’n moment moet je je verstand gebruiken en met je hoofd gaan rijden en genoegen nemen met plaats nummer twee.”

Peter Timmermans (46) kan dit alleen maar bevestigen. Timmermans komt uit het Belgische Bornem en doet al jaren op het hoogste niveau mee in de keverklasse. Voorheen kwam de Vlaming uit in de sprintklasse maar de laatste jaren is hij erg actief in zijn donkergroene kever. Met startnummer 402, duidend op een tweede plaats in het kampioenschap van vorig jaar, wist Timmermans in Lochem met grote voorsprong te winnen.

“Gemakkelijk was deze overwinning in de finale zeker niet. Ik wist dat ik met een goede start en de leiding na de chicane een heel eind zou kunnen komen. Het zou dan voor de anderen heel lastig worden mij in te halen.”, vertelt Timmermans. Lochem bleek een buitengewoon lastige baan te zijn om in te halen. “Buitenom inhalen was gewoon niet mogelijk, er was eigenlijk maar één lijn”, aldus de Belg. Hij vervolgt: “Maar je moet wel met je hoofd blijven rijden als je voorop ligt.” Terwijl hij dat zegt wijst hij wijselijk met zijn vinger naar zijn hoofd.

Naast de superklasse en de keverklasse wordt in het NK gestreden in de toerwagenklasse, sprintklasse 2000 en sprintklasse 1600. Klasses waar we het eerder over hebben gehad en motorische veel mogelijkheid bieden om vooraan te rijden. Maar er wordt ook volop gestreden in de juniorklasse. Een klasse waarin jonge talenten de kans krijgen om zelf te proeven aan de autocross. Dit is mogelijk op een leeftijd van 13 tot 18 jaar, in standaard straatwagens met maximaal inhoud van 1300cc.

Zelf ook eens het NK geweld met eigen ogen zien? Dat kan nog in Haarle op zaterdag 15 augustus en de finaleraces zijn in het Brabantse Baarle-Nassau op zaterdag 19 september. Meer foto’s zien van deze cross in Lochem, kijk dan op de facebook pagina van CrozzMedia, een compleet verslag is te lezen in editie 53 van de Crozz Magazine.

Foto’s: Joris Kammenga