Dieter Mateschitz verliest interesse in Formule 1

Dieter Mateschitz, Red Bull, 2015

Red Bull-baas Dieter Mateschitz is in een interview somber over de toekomst van zijn team. Hij heeft om meerderde reden ook steeds minder trek in de Formule 1. Hij hoopt op Renault.

Het was geen geheim dat de Oostenrijkse drankjesfabrikant steeds minder enthousiast was over de Formule 1. Tot nu toe kwam die informatie via-via. Maar nu heeft de grote baas in een interview met Speedweek zelf laten weten dat de sport hem steeds minder interesseert. 

Hij geeft aan waarom dat zo is: het is Renault en het zijn de reglementen. Over Renault zegt hij: “Ze nemen naast ons geld en onze tijd ook de zin en de motivatie weg. Er is namelijk geen enkele coureur en geen enkel chassis dat dit gebrek aan pk’s kan compenseren.” En over de reglementen: “De regels voor aërodynamica zijn zo strikt dat ontwerper Adrian Newey zijn  talent niet meer kan benutten op een voorvleugel. Daarbij hebben we al onze vierde motor verbruikt. Ook worden we teruggezet op de startgrid. Wat moet er nog allemaal nog meer gebeuren voordat je de zin helemaal kwijtraakt?”

Het vaak genoemde contract dat Red Bull tot 2020 aan de Formule 1 zou verbinden vindt Mateschitz niet van belang. “Hoeveel teams zijn er niet vertrokken ondanks het feit dat ze een contract hadden? Iemand die eruit wil kun je niet dwingen om te blijven,” aldus Mateschits.

En ook over een switch naar Ferrari-motoren is hij duidelijk. Hij gelooft niet dat een klantenteam de kans krijgt om het fabrieksteam te verslaan. Voor de wereldtitel gaan zou dan onmogelijk zijn, waarmee Ferrari geen optie is voor Mateschitz.

Renault is momenteel bezig met een nieuw prototype motor in de hoop meer vooruitgang te boeken dan tot op heden. Zonder flinke stappen vooruit lijkt Red Bull zelf geen oplossing te hebben voor de huidige problemen. Mateschitz: “We hopen nog steeds. Hoop sterft als laatste.”

Foto: Red Bull