David Coulthard: ‘F1-coureurs hebben er zo geen lol in’

David Coulthard (McLaren) en Michael Schumacher (Ferrari), Grand Prix van Frankrijk 2000
David Coulthard (McLaren) en Michael Schumacher (Ferrari), Grand Prix van Frankrijk 2000

Voormalig Formule 1-coureur David Coulthard waarschuwt dat de huidige coureurs geen plezier meer in het racen hebben. Ze worden volgens hem niet langer fysiek en mentaal tot de limiet gedreven.

De Formule 1 is normaal gesproken de absolute top van de autosport, waar de beste coureurs in de snelste auto’s vechten om de winst. Of het dat de laatste jaren nog steeds is, dat is voor sommigen de vraag. De Grand Prix van Canada rechtvaardigt die vraag. Veel van het radioverkeer tussen rijders en teams ging over het sparen van brandstof. Fernando Alonso had er na drie boodschappen van zijn engineer ook genoeg van: “Ik wil racen, ik wil racen! Brandstof sparen doe ik wel later in de race. We zien er uit als amateurs zo!” Alonso en zijn collega’s kunnen niet doen waarvoor ze leven: voluit gaan, de limiet opzoeken en op die manier proberen je tegenstanders te verslaan. Racen dus.

David Coulthard gelooft dat de coureurs van nu lijden onder het feit dat Formule 1 tegenwoordig meer gaat over het managen van een auto dan het racen ervan. Coulthard: “Het lijkt mij dat dit het belangrijkste punt is bij de klachten dat de Formule 1 niet is wat het moet zijn: een test van mens en machine en altijd op de limiet.” In zijn BBC-column geeft hij zijn visie. Vergeleken met de tijd waar het hard werken was in de bolides, de tijd van Prost, Mansell en Senna, is het nu een wedstrijdje systemen managen. Fernando Alonso vergeleek het al met de besturen van een vliegtuig. Coulthard: “De trieste werkelijkheid is dat de coureurs geen lol hebben in de huidige Formule 1. Ze worden onvoldoende uitgedaagd.”

De Schot gelooft ook dat het gebrek aan echt racen een van de redenen is voor de dalende kijkcijfers en de soms slecht bezette tribunes bij de races. Coulthard: “Formule 1 moet spannend zijn en je rillingen geven als het gevaarlijk is. Momenteel is het gevaar dat we dat aspect kwijtraken.”

Foto: McLaren-Honda