MotoGP Frankrijk: Lorenzo wint, Rossi gokt, Marquez glibbert

De Franse Grand Prix in Le Mans is altijd goed voor surprises. Deze keer kwamen die van Jorge Lorenzo en Valentino Rossi. De beide Yamaha-coureurs waren niet bijzonder overtuigend in de trainingen, maar in de wedstrijd waren ze indrukwekkend. Lorenzo reeg op zijn bekende wijze de strakke rondetijden aan elkaar, terwijl Rossi gokte met de afstelling van zijn machine en zich vanaf de derde startrij naar plaats 2 knokte. Andrea Dovizioso kwam met zijn Ducati als derde over de streep. Marc Marquez liet opnieuw punten liggen. Hij werd vierde.

Zowel Lorenzo als Rossi maakte zich voorafgaand aan de MotoGP-race in Le Mans enigszins zorgen. Met een agressieve start vanaf de derde plaats veroverde Lorenzo al in de eerste chicane de koppositie. Ronde na ronde breidde hij zijn voorsprong uit tot een veilige marge, waar Andrea Dovizioso geen antwoord op had. Iets voor de helft van de wedstrijd werd Dovizioso opzij gezet door Valentino Rossi, die zich daarvoor al langs Marc Marquez en Andrea Iannone had gewerkt.

Zo zonnig en warm (20 graden) als op de racedag was het nog niet geweest, waardoor het de vraag was hoe de banden zich zouden houden en hoe hun machines zouden reageren op de omstandigheden. “De trainingen waren een worsteling,” vertelde Rossi. “Ook in de warm up liep het voor geen meter. We hebben daarom een risico genomen en voor een totaal andere afstelling gekozen. Die gok pakte erg goed uit. De motor was fantastisch in de race. Jammer genoeg was Jorge al te ver uit de buurt om het hem nog moeilijk te kunnen maken, maar 20 punten voor het kampioenschap zijn super.” De 36-jarige Italiaan, bezig aan zijn negentiende Grand Prix-seizoen, behield met zijn tweede plaats de leiding in het kampioenschap.

Met twee zeges op rij – twee weken geleden in Jerez en nu in Le Mans – is Lorenzo (28) helemaal terug in de strijd. Met 15 punten achterstand op zijn teamgenoot Rossi staat hij nu tweede. “Het is een interessante strijd aan het worden,” vond de protegé van Wilco Zeelenberg. “Het begin van het seizoen was even lastig, maar we hebben nu opnieuw het potentieel laten zien. Vorig jaar legden we het af tegen de Honda’s, vooral bij het remmen. Dat verschil is nu volledig weg. Onze kansen zijn gekeerd, maar het is nog vroeg. We zijn nog niet eens op een derde van het seizoen. Ik verwacht dat Marquez nog wel terug slaat.”

De Spaanse wereldkampioen had een lastige wedstrijd. Al meteen bij de start maakte Marquez een paar fouten door extreem laat te remmen, waardoor hij de bocht bijna miste. Twee keer ging het maar net goed. Met een voorband die al snel begon te glibberen, kon Marquez niet aanzetten om zich serieus in de strijd om het podium te mengen. “Alle Honda’s hadden hetzelfde probleem,” concludeerde Marquez. “Doordat we niet eerder bij deze temperaturen hadden gereden, konden we de afstelling niet goed krijgen. We moeten leren van deze wedstrijd en vooral van de data die we hebben gekregen, want dit was niet goed.”

In het kampioenschap staat Marquez nu vierde, op 33 punten van Valentino Rossi. “Maar dat kan over twee weken weer helemaal anders zijn,” waarschuwde Rossi. “Een maand geleden werd gezegd dat Jorge in een crisis zat, nu zal er wel gezegd worden dat Marc in een dip zit, maar hij kan over twee weken in Mugello zo weer iedereen om de oren slaan.”

Dani Pedrosa, die in Le Mans zijn rentree maakte na een operatie aan zijn arm, zes weken geleden, ging in de eerste ronde onderuit. Hij kon zijn Honda echter wel weer aan de praat krijgen en reed de wedstrijd met een krom stuur uit op de zestiende plaats.

Moto2: Rins lost belofte weer niet in, verrassingszege Luthi

Thomas Luthi (foto) was de verrassende winnaar van de Moto2-wedstrijd in Le Mans, nadat polesitter Alex Rins eerst zijn start vernachelde en vervolgens crashte. Net als in Jerez, toen Rins ook al een tuimeling maakte, kon de Spanjaard nog achteraan aansluiten om als zeventiende te finishen. Ook zijn teamgenoot Luis Salom crashte, waardoor het team van voormalig wereldkampioen Sito Pons met lege handen uit Frankrijk vertrok.

De Zwitser Luthi, vertrokken vanaf plaats 6, pakte in de vijfde ronde de leiding en gaf die niet meer uit handen. Luthi, wereldkampioen in de 125cc in 2005, rukte dankzij zijn zege op naar de tweede plaats in het kampioenschap. Daar gaat de Fransman Johann Zarco nog altijd aan de leiding. Voor eigen publiek werd Zarco derde, achter regerend kampioen Tito Rabat.

Sam Lowes, begeleid door de Nederlandse oud-coureur Torleif Hartelman, werd vierde. In de warm up was de Brit nog de snelste geweest. “Verkeerde bandenkeuze gemaakt,” verklaarde Lowes. “En dat is mijn eigen schuld. Gelukkig hebben we niet veel verloren en zijn de verschillen in het kampioenschap kleiner geworden.” Lowes staat vierde, achter Jonas Folger. De Duitse winnaar van de vorige wedstrijd in Jerez was ook een van de uitvallers.

Moto3: Fenati bezorgt Rossi kippenvel, Kent man van de wedstrijd

Romano Fenati (foto) schreef Moto3-race van de Franse GP op zijn naam, voor Enea Bastianini en Pecco Bagnaia, maar de meeste bewondering oogstte Danny Kent. De Brit, die de ranglijst aanvoert nadat hij de vorige drie wedstrijden won, moest na de door regen verstoorde kwalificatie starten vanaf de 31ste plaats. Hij kwam als vierde over de finish.

Na die bizarre kwalificatie op zaterdag, die feitelijk in één enkel rondje werd beslist voordat het begon te regenen, was te verwachten dat de start een rommeltje zou worden. Er stonden immers een boel snelle mannen achteraan op het startveld. Wat al werd gevreesd, gebeurde inderdaad: de eerste bocht fungeerde als trechter, met te veel mensen op de vierkante meter. Vier man gingen onderuit, onder wie toprijders Brad Binder en Efren Vazquez. Kent kon profiteren van de chaos en rukte in twee rondjes tijd op van 31 naar 14. Niet iedereen had dat geluk. Livio Loi, Belg in Nederlandse dienst, kwam vanaf plaats 22 midden in de kluwen terecht en kon de over de baan tollende machine van Vazquez maar te nauwer nood ontwijken. Vanaf positie 28 wist de kleine Belg zich nog wel op te werken naar de dertiende plaats, die hem toch weer 3 waardevolle punten opleverde.

Door zijn opmars vergde Kent te veel van zijn banden om zich nog serieus te mengen in het gevecht om het podium. “Ik zat er bij, maar durfde het risico niet meer te nemen,” vertelde de Brit. “Maar vierde is ook mooi. De punten zijn op zak, in het kampioenschap sta ik er prima voor. Prima zo.” 

Lokale held Fabio Quartararo, gestart vanaf pole position, kon de belofte voor zijn thuispubliek niet inlossen. De jonge Fransman streed moedig vooraan mee, maar belandde in ronde 18, vier rondes voor het eind, in de bandenstapel. Huilend verliet hij het strijdtoneel, waar Fenati weliswaar zwaar onder druk stond van Bastianini en Bagnaia, maar geen moment de leiding uit handen gaf. Fenati, rijdend in het team dat eigendom is van Valentino Rossi, bezorgde zijn beschermheer kippenvel. “Een volledig Italiaans podium, allemaal jongens uit de VR46 Academy – dat was een emotioneel moment,” bekende Rossi.

Foto’s: MotoGP