MotoGP kwalificatie: Marquez snelste tussen de druppels door

Een paar regenbuitjes vertekenden de kwalificatietrainingen voor de Grand Prix van Frankrijk. Met name in de Moto3-klasse zette de regen alles op zijn kop. De MotoGP kon wel op een inmiddels aardig droge baan rijden. Marc Marquez zette in die kwalificatie de snelste tijd neer, voor Andrea Dovizioso en Jorge Lorenzo. Klassementsaanvoerder Valentino Rossi begint zondag vanaf de zevende plaats.

Marquez (foto) was in de vrije trainingen zeker niet oppermachtig. “Voor iedere training hebben we grote veranderingen aangebracht,” vertelde de Spaanse Honda-coureur. “We hebben een nieuwe swingarm en daar moesten we aan wennen. We zijn de kwalificatie ingegaan met de best mogelijke afstelling. Gelukkig was het droog en pakte het allemaal goed uit. Daar hebben we misschien ook wel een beetje geluk mee gehad. Het zal zeker geen gemakkelijke race worden: Jorge Lorenzo rijdt heel sterk.”

Lorenzo was tot het laatst in de race voor de pole position, maar met een iets mindere laatste run moest hij zijn meerdere erkennen in de regerend wereldkampioen. Achteraf wist Lorenzo te melden dat zijn flying lap mislukte door een defecte sensor. Yamaha-teamgenoot Valentino Rossi had meer problemen en kwam niet verder dan de zevende plaats. Daarmee staat hij net voor Dani Pedrosa, die in Le Mans zijn rentree maakte na te zijn geopereerd aan zijn arm. “Ik ben nog lang niet 100 procent fit,” zei Pedrosa. “Pas over een paar races kunnen we zeggen hoe ik er echt voor sta en of de operatie zin heeft gehad. Voorlopig ben ik dik tevreden met de achtste tijd. Het is afwachten hoe het in de race gaat, of mijn arm dat houdt.” Pedrosa had last van ‘opgepompte armen’, waarbij de zenuwen bekneld komen te zitten. Door het vlies rond de spier weg te halen, heeft die ruimte gekregen.

Moto2: Zelfde tijd voor Rins en Lowes

Alex Rins (foto) en Sam Lowes zetten in de Moto2-klasse exact dezelfde tijd neer. Maar omdat Rins zijn op één na snelste tijd sneller was dan die van Lowes, mag de Spanjaard vanaf pole position starten. Johann Zarco, die aan kop gaat in het klassement, is de derde man op de eerste rij. Titelverdediger Tito Rabat, die op dag 1 heerste in de vrije trainingen, kon die dominantie niet doortrekken en begint vanaf de vierde plaats.

Moto3: Quartararo profiteert maximaal

De pas 16-jarige Fabio Quartararo begint zijn eerste thuis-Grand Prix vanaf pole position, ondanks een flinke valpartij in de kwalificatie. Direct nadat de Moto3-rijders de baan op kwamen voor hun sessie begon het te miezeren. Die miezer ontwikkelde zich snel tot een heuse regenbui, waardoor de heren en dames coureurs in de lichtste klasse maar één waardevolle ronde konden rijden. In die regenbui ging Quartararo onderuit, juist nadat hij de snelste tijd van dat moment had gereden. Door de erger wordende regen kwam daar niemand meer aan.

Dat betekende dat tal van coureurs de slag misten, onder wie alle drie de coureurs van Leopard, met klassementsleider Danny Kent. De Brit, die de laatste drie wedstrijden won, start vanaf de 31ste plaats op de grid: helemaal achteraan.

Ook Livio Loi (foto) was net te laat om een goede rondetijd te kunnen neerzetten. Zijn team, het Nederlandse RW Racing GP, stak de hand in eigen boezem: “We hadden Livio meteen de baan op moeten sturen, zodra het licht op groen ging.” Loi sloot de eerste dag af op de tweede plaats, achter Kent. In de andere vrije trainingen was de Belg steeds vooraan te vinden. Hij start nu vanaf plaats 22.