De verdeling van de Formule 1-miljoenen

images_Formule1_2015_nieuws-mei_Kimi_Raikkonen_Ferrari_F1_Grand_Prix_Maleisie_2015

Vandaag is een belangrijke dag voor de toekomst van de Formule 1. De zogenaamde Strategy Group (zes teams, de FIA en de FOM) kan besluiten gaan nemen over de toekomst van de sport. En precies nu verschijnen de cijfers over hoe de opbrengsten van de Formule 1 worden verdeeld. En voor velen zijn die cijfers een verrassing.

Voor een gewone Formule 1-fan is het niet eenvoudig om alle zakelijke belangen rond de sport te volgen. Het is ook niet altijd interessant, maar wel van belang om te begrijpen hoe de verhoudingen in de sport soms zo scheef lijken. De strakke technische reglementen moeten zorgen voor een min of meer gelijk speelveld. Maar daar omheen zitten nog allemaal zakelijke afspraken van de teams met de organisator, Formula One Management (FOM), de FIA en tussen de teams onderling. En die afspraken zijn nu deels openbaar geworden, waaruit blijkt dat de verdeling van de opbrengsten het speelveld toch weer wat minder gelijk maakt.

Verdeling opbrengsten 2014

De Formule 1 bracht in 2014 naar schatting 1,45*) miljard euro in het laatje. Dat is de optelsom van (1) de organisatierechten die de circuits betalen, (2) de televisie/media-rechten en (3) de opbrengsten van circuitreclames en hospitality. De te verdelen winst daarvan was 1,16 miljard euro. Die winst wordt verdeeld tussen de Formule 1-teams (grofweg 2/3) en de eigenaren van de Formule 1 (1/3). Die eigenaren zijn investeringsmaatschappijen, waarvan CVC Capital de belangrijkste is, maar ook Bernie Ecclestone heeft er nog steeds een minderheidsaandeel in.

Voor de teams blijft na de verdeling circa 777 miljoen euro over om onderling weer verder te verdelen. Díe verdeling is gisteren openbaar geworden in Engeland en is als volgt (in miljoenen Euro's):

Team

Totaal

Kolom 1:
Prijzengeld
Kolom 2:
Bonus
Positie
WK 2014
Ferrari 144 59 85 4
Red Bull 137 72 65 2
Mercedes 111 81 30 1
McLaren 85 55 30 5
Williams 73 64 9 3
Force India 53 53   6
STR 48 48   7
Lotus 45 45   8
Marussia 42 42   9
Sauber 39 39   10

Het totaal van 777 miljoen euro wordt niet puur op de prestaties tijden het seioen verdeeld. Vijf teams hebben onderling in 2012 af kunnen spreken dat zij eerst een eigen bonus uit de pot ontvangen. Die vijf zijn Ferrari, Red Bull, Mercedes, McLaren en Williams, de vijf vaste leden van de Formula 1 Strategy Group.

En daar wordt het interessant. Vroeger was bekend dat Ferrari op voorhand iets meer kreeg dan de rest, omdat een Formule 1-kampioenschap zonder Ferrari geen Formule 1 kon zijn. Dat hadden ze ooit zo bedongen. Wat nú bekend wordt is het resultaat van een deal tussen de vijf genoemde teams uit 2012, waar weer wat nieuws uit blijkt. Ferrari is nog steeds de grootverdiener, maar ook de andere vier krijgen flink wat extra miljoenen, ongeacht hun positie op de ranglijst aan het einde van het jaar.

En zo kan het gebeuren dat de nummer vier van afgelopen seizoen, Ferrari, maar liefst 33 miljoen euro meer ontving dan kampioen Mercedes. De vraag die nu gesteld wordt is dan ook logisch: hoe kunnen de kleinere teams hun achterstand overbruggen als de grotere teams steeds meer geld verdelen? Maakt dit de kleine teams op termijn niet stuk?

Autosport.com maakte bovenstaand schema gisteren bekend. Ze zeiden er niet bij waar het vandaan kwam, aangezien het doorgaans geen openbare cijfers zijn. Het is niet ondenkbaar dat een van de kleinere teams ze gelekt heeft om een punt te kunnen maken. Maar of dat punt miljoenen euro's gaat opleveren, dat is nog maar zeer de vraag.

*) De bedragen in de Formule 1 zijn in Amerikaanse dollars. Voor dit artikel is een omrekenkoers gehanteerd van 0,879681555 euro per dollar.

Foto: Scuderia Ferrari

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden